KPN, TNO en Den Haag investeren in cyber security testcentrum

KPN, TNO en gemeente Den Haag gaan gezamenlijk investeren in een Nationaal Cyber Testcentrum. Dit is een antwoord op nationale vraagstukken op het gebied van cyber security.

Bij de bekendmaking van de resultaten voor de verkenning voor een Nationaal Cybertestbed is aangekondigd dat KPN, TNO en de gemeente Den Haag het initiatief tot de opzet van een Nationaal Cybertestbed ondersteunen. Zij onderschrijven het belang en gaan als eersten gezamenlijk investeren in concrete toepassingen. De ambitie is dat meer partijen zich gaan aansluiten. Het testcentrum zal antwoord bieden aan verschillende facetten van cyberdreiging bij toenemende digitalisering, ‘smart cities' en het ‘internet of things'.

Digitale beveiliging is mondiaal issue
De wereld digitaliseert en iedereen en alles wordt dankzij het internet met elkaar verbonden. Dit biedt geweldige kansen voor overheden, bedrijven en voor huishoudens in het dagelijkse leven. De digitale infrastructuren in steden worden ‘slim' en spelen in op de behoeften. Slimme thermostaten, sluizen en stoplichten die op afstand of met sensoren worden bediend en patiëntgegevens die real-time worden gedeeld zijn voorbeelden hiervan. Maar ook kleine apparaten die aan het internet worden gekoppeld. Helaas maakt deze digitaliseringsslag de maatschappij ook kwetsbaar voor cybercriminaliteit. De laatste tijd zien we hiervan mondiaal veel voorbeelden.

Nationaal Cybertestbed
De toenemende cyberdreiging stelt de samenleving voor grote maatschappelijke uitdagingen. In een aantal landen (Japan, US en Singapore) is daarom al ingezet op nationale security testcentra. Mede daarom heeft de gemeente Den Haag, met financiële ondersteuning van Metropoolregio Rotterdam Den Haag, aan het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) gevraagd om in samenwerking met TNO het nut en de noodzaak voor een Nationaal Cybertestbed te verkennen. In gesprek met overheid, bedrijven en kennisinstellingen is een richting gekozen voor de ontwikkeling. Met de resultaten van deze verkenning en het uitgesproken commitment van nu al drie grote partijen komt een nationaal testcentrum voor Nederland een stap dichterbij.

Bekendmaking resultaten verkenning
Wethouder Ingrid van Engelshoven van de gemeente Den Haag nam, mede namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het rapport met de resultaten over het nut en de noodzaak van een Nationaal Cybertestbed in ontvangst.
Wethouder Ingrid van Engelshoven: "De veiligheid van digitaal verkeer moeten we zeker stellen. Voor burgers, bedrijven en overheden zijn er grote belangen mee gemoeid. We zien mogelijkheden om een Nationaal Cyber Testcentrum te ontwikkelen als bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken. De eerste stap in die samenwerking is nu gezet."

Gezamenlijk belang
De drie partijen KPN, TNO en gemeente Den Haag onderschrijven samen met het nationale veiligheidscluster HSD het belang van een Nationaal Cybertestbed. Ze hebben toegezegd dat samen verder wordt gekeken naar concrete toepassingen en projecten op de korte termijn.

KPN ziet in het Nationaal Cybertestbed een duidelijke meerwaarde voor het verhogen van de digitale veiligheid van ‘Internet of Things'. Joost Farwerck, lid van de Raad van bestuur van KPN: "Gezien de impact op de samenleving en in het bijzonder 'smart cities' en 'smart homes', ondersteunt KPN het Nationaal Cybertestbed om onder andere slimme Internet Of Things (IoT) apparaten te testen. Zo zullen wij ons landelijk dekkende LoRA Internet of Things netwerk koppelen aan het Nationaal Cybertestbed om daarmee slimme oplossingen te testen en te ontsluiten voor gebruikers."

Annemarie Zielstra, director cyber security & resilience bij TNO: "We moeten als Nederland investeren in onze kennispositie en standaardisering. Investeren in kennis over onze eigen kwetsbaarheden, het dreigingslandschap en specifieke toepassingen om onszelf te beschermen is cruciaal. Het Nationaal Cybertestbed vult daarmee een belangrijke schakel in het cybersecurity ecosysteem in. Dit wordt alleen succesvol als overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen de handen ineen slaan."

"Alleen al in ons land zijn de komende jaren miljarden euro's nodig voor de nationale digitale veiligheid", zegt Richard Franken, algemeen directeur HSD. Met de komst van een Nationaal Cybertestbed voor het ‘internet of things' kan een belangrijke richting worden gegeven aan een deel van deze bestedingen.