Van de Putte moet 'verloederingsboete' betalen

Het vastgoedbedrijf van Ronnie van de Putte moet dwangsommen aan de gemeente Noordwijk gaan betalen. Voor de ontwikkeling van de badplaats is de samenwerking en financiering van Dik Wessels gevonden.

De Raad van State oordeelde eind juli dat de gemeente Noordwijk dwangsommen van € 200.000 mag opleggen aan twee bedrijven van Ronnie van de Putte, de Muntendamsche Investeringsmaatschappij en het beursgenoteerde Bever. De gemeente had de boetes opgelegd omdat Van de Putte enkele panden had laten verwaarlozen.  

SLEPENDE ZAAK De gemeente zal inderdaad overgaan tot het invorderen van die dwangsommen, zelfs al zijn de betreffende panden al lang gesloopt. De zaak sleept namelijk al sinds 2011. Met het overgaan tot actie wil de gemeente laten zien dat het altijd optreedt tegen eigenaren die hun vastgoed verwaarlozen.

Tegelijk benadrukt de gemeente dat deze procedures los dienen te worden gezien van de gesprekken die op dit moment worden gevoerd over de verschillende ontwikkellocaties die in het bezit zijn van Bever en anderen. Die locaties zijn onontbeerlijk bij het tot bloei brengen van de ambities van de kustplaats.  

SLEUTELPOSITIES Bever Holding heeft omvangrijke sleutelposities direct aan de kust in Noordwijk. Plannen voor ontwikkeling van deze posities liggen er al sinds de jaren '90. Het gaat onder andere om het Vuurtorenplein 1-41, Palaceplein aan de Koningin Wilhelminaboulevard, Esplanade aan de Parallel Boulevard, Zeereep 1 tot en 4, Bosweg 5. Op al deze locaties bestaan plannen voor ontwikkelingen, met name woningbouw.

Bever, waarvan Van de Putte 68% van de aandelen in handen heeft, heeft een tijdlang in financieel zwaar weer verkeerd. Financier Staalbankiers liet voor € 18 mln beslag leggen waardoor gedacht werd dat Van de Putte een groot deel van zijn vastgoedportefeuille moest verkopen. Eind 2015 werd de waarde van de portefeuille op zo’n € 115 mln geschat. Behalve in Noordwijk zijn er onder meer ook posities in Hillegom, een hotelontwikkeling in Aalsmeer, ontwikkelpanden in Knokke en landgoed Ivecke langs de N44 in Wassenaar.

DIK WESSELS Inmiddels zijn de procedures met Staalbankiers afgewikkeld en heeft Van de Putte een nieuwe financier gevonden. Bever heeft een nieuwe geldlening à ruim € 30 mln afgesloten bij Reggeborgh Groep, het beleggingsvehikel van Dik Wessels. Voor deze geldlening heeft Bever Holding als primaire zekerheid een hypotheek verstrekt op de vastgoedobjecten in Noordwijk.

Begin dit jaar is Bever (weer) begonnen met gesprekken met de gemeente Noordwijk over het tot ontwikkeling brengen van de locaties. Inmiddels heeft Van de Putte voor de ontwikkeling van die locaties een samenwerking gesloten met VolkerWessels, het bouwconcern van de familie Wessels.

UITGEKOCHT Panden die op de bouwgronden in Noordwijk stonden, zijn door Van de Putte inmiddels grotendeels gesloopt. Dat heeft hij eerder ook in Leiden gedaan waar hij een gedateerd kantoorpand vlak bij het station in eigendom had en verder niets met het stuk grond deed. Uiteindelijk heeft de gemeente Leiden hem voor bijna € 18 mln uitgekocht om de positie, die jarenlang als rotte kies voortwoekerde, toch tot ontwikkeling te kunnen brengen.

De gemeente Wassenaar wil het jarenlang verloederen van vastgoed voor zijn en heeft Van de Putte inmiddels aangeschreven over Huize Ivecke. Volgens monumentenorganisatie Stichting het Cuypersgenootschap, die de gemeente alarmeerde, is het vijf voor twaalf en dreigt het monument voor eeuwig verloren te gaan omdat Van de Putte geen onderhoud pleegt.