DEAL Focus: Woningcomplex Utrecht erg in trek bij beleggers

De belangstelling voor de beleggingsmarkt voor woningen en nieuwbouwcomplexen in Utrecht is overweldigend. Dat was te merken bij de start van de beleggersselectie voor Het Platform, een woontoren bij Utrecht-Centraal, een van de meest gewilde locaties van Nederland.

De belangstelling voor de beleggingsmarkt voor woningen en nieuwbouwcomplexen in Utrecht is overweldigend. Dat was te merken bij de start van de beleggersselectie voor Het Platform, een woontoren bij Utrecht-Centraal, een van de meest gewilde locaties van Nederland.

Vorig jaar heeft de gemeente Utrecht een ontwikkelingsprijsvraag uitgeschreven voor de realisatie van circa 200 appartementen op de nieuwe busterminal op Utrecht-Centraal. De gemeente heeft deze definitief gegund aan de ontwikkelingscombinatie Westplan Investors en ABC Concept.
Westplan beheert fondsen voor particuliere investeerders, family offices en (inter)nationale institutionele investeerders en is een van de grootste niet-beursgenoteerde vastgoedinvesteerders in Nederland. Westplan is vooral bekend door de grote portefeuille huurwoningen die de afgelopen 20 jaar in de VS is opgebouwd, en is nu met ABC Concept ook actief op het gebied van conceptontwikkeling in Nederland.
ABC Concept en Westplan wonnen de prijsvraag met een innovatief concept. Zij bouwen van een woontoren die is geïntegreerd in de onderliggende busterminal. De onderliggende tafelconstructie is volledig geïntegreerd in de bovenbouw. Hiermee werd tegemoet gekomen aan de hoge duurzaamheidsambitie van gemeente en ontwikkelaar. Het voorlopige ontwerp is inmiddels afgerond en binnenkort gaat de bouw van het ondergelegen busstation van start. De ‘bovenbouw’ zal, naast de appartementen, bestaan uit een mix van gebruikers, zoals een restaurant, horecagelegenheid, detailhandel en wellness.
Voor de selectie van een belegger en het dispositieproces is ABC Capital, specialist in woningbeleggingsadvisering, ingeschakeld om vroegtijdig een ‘investeringspartner’ te kunnen rekruteren.
ABC Capital, onderdeel van de ABC Vastgoedgroep, heeft een voorkeur voor een besloten en exclusief proces, en heeft daarom niet voor een tenderproces gekozen. De adviseur vindt het belangrijk vroegtijdig één belegger te selecteren om zo in een pril stadium rekening te kunnen houden met ‘detailwensen’ van de toekomstige eigenaar. Directeur Jurgen de Zwart zegt desgevraagd: ‘Veel beleggers hebben ons benaderd met concrete belangstelling voor de verwerving. Wij zullen uit een zeer beperkte shortlist binnenkort een belegger selecteren, om samen op basis van een aantal vooraf besproken criteria dit plan op detailniveau te realiseren.’