252 zonnepanelen op dak van het World Forum

Op het dak van het World Forum in Den Haag zijn 252 zonnepanelen geplaatst door het burgerinitiatief Coöperatie Zon op World Forum.

Zaterdag verricht wethouder Joris Wijsmuller de officiële ingebruikname. ‘We staan voor een grote energietransitie. Daar hebben we alle mensen en alle middelen voor nodig. Ik ben een trots man dat er in Den haag mensen zijn die dit soort grote initiatieven nemen.'

De 51 leden tellende Coöperatie Zon op World Forum heeft het dak van het World Forum voor een symbolische vergoeding van 1 euro per jaar gekregen voor de plaatsing van zonnepanelen. Buurtbewoners met en zonder eigen dak kunnen deelnemen door een of meer zonnepanelen aan te schaffen. De coöperatie en de gemeente werken op deze manier samen om de stad wat duurzamer te maken. 'In Den Haag liggen de meeste zonnepanelen van Nederland. Dit komt door het relatief hoge aantal particulieren met panelen. Haagse Kracht noemen we dat,' aldus Wijsmuller.

Zonder Aardgas
De gemeente Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn, hiervoor is onder meer een grote energietransitie nodig. Een belangrijk tussendoel van de gemeente is om zo snel mogelijk alle Haagse woningen af te sluiten van aardgas, en te koppelen aan nieuwe duurzame bronnen. Den Haag is hierin landelijk voorloper, nu al is 50 procent van de nieuwbouwhuizen zonder gasaansluiting.

Aardwarmte
Om energietransitie mogelijk te maken, zet Den Haag de komende jaren vol in op zonne-energie. Een belangrijke ontwikkeling is de zonneweide aan de Loolaan. Daarnaast is aardwarmte een belangrijke bron voor Den Haag, dit vanwege de gunstige geologische ligging van de stad. In 2018 opent de eerste Nederlandse binnenstedelijke aardwarmtecentrale, deze staat aan de Leyweg in Den Haag. De totale potentie van Den Haag is om tien en maximaal vijftien bronnen te ontwikkelen.