200 euro administratiekosten voor nieuwe huurder vindt rechter te gortig

De rechtbank Amsterdam heeft woningcorporatie Rochdale op de vingers getikt voor het in rekening brengen van 200 euro administratiekosten aan nieuwe huurders, zo bericht de lokale omroep AT5. 

Het meest opvallende in de verklaring van de corporatie is wellicht dat (ingehuurd) personeel indien noodzakelijk voor minder dan 200 euro muren en plafonds in een op te leveren woning wit. Een spotprijsje maar de rechter vindt desalniettemin dat een nieuwe huurder deze kosten niet hoeft te betalen. 

Het gaat in de onderhavige kwestie om twee nieuwe huurders van een zogeheten middenhuurwoning. Rochdale bracht hen bij het aangaan van het huurcontract 200 euro in rekening onder de noemer administratiekosten. Hierbij zaten ook de kosten voor een naambordje à € 13,50 inbegrepen. 

Die laatste kosten wilden de huurder wel betalen, maar de overige € 186,50 euro niet omdat Rochdale deze kosten niet zou hebben onderbouwd. 

Eenmaal bij de kantonrechter beland geeft de corporatie aan dan voor de 'administratiekosten' ook de sloten worden vervangen en de woning indien noodzakelijk wordt opgeleverd met vers gewitte muren en plafonds. 

In goede staat opleveren

De kantonrechter vindt niet dat voor het netjes opleveren van een huurwoning extra geld in rekening kan worden gebracht. Op grond van de huurovereenkomst zijn verhuurders namelijk al verplicht om een woning in goede staat en vrij van gebreken dienen op te leveren. Ook het aanbrengen van nieuwe sloten hoort volgens de rechter op het bordje van de verhuurder als deze geen zekerheid heeft dat er van bestaande slot geen sleutels meer elders in omloop zijn. 

De huurders krijgen € 186,50 terug, plus de incassokosten die Rochdale in rekening bracht. De corporatie draait ook op voor de proceskosten. 

Laatste nieuws

Evenementen