'Woningschaarste in alle segmenten in Metropoolregio Amsterdam'

Lage en middeninkomens hebben grote moeite om betaalbare woonruimte te vinden in de Metropoolregio Amsterdam. Dat is een van de conclusies van het onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam.

Niet alleen in Amsterdam, maar van IJmuiden tot Lelystad wordt het steeds moeilijker een passende woning te vinden. De economie in de Metropoolregio Amsterdam groeit sterker dan gemiddeld in Nederland. De werkgelegenheid neemt toe en daardoor groeit de druk op de woningmarkt. De vraag naar woningen is groot. In elke regio van de Metropoolregio Amsterdam is een tekort aan woningen. Dat geldt zowel voor koop- als huurwoningen, in alle prijsklassen. Delen van de regio worden daardoor steeds minder toegankelijk voor huishoudens met een middeninkomen. In de vrije sector stijgen de huur- en koopprijzen snel. In Amsterdam bijvoorbeeld wordt gemiddeld iets meer dan € 1000 huur betaald.

De stilstand op de woningmarkt als gevolg van de economische crisis is grotendeels voorbij, mensen verhuizen weer. De mensen die naar Amsterdam trekken, zijn in toenemende mate hoogopgeleid, vooral die uit het buitenland. Huishoudens met een hoger inkomen en/of een hoge opleiding die uit Amsterdam vertrekken, verhuizen vaak naar de omgeving van Haarlem, Heemstede en Bloemendaal of naar de Gooi- en Vechtstreek. Amsterdamse huishoudens met een inkomen tot € 72.000 bruto per jaar verhuizen relatief vaak naar Almere/Lelystad of Zaanstreek/Waterland.

 Sinds 2017 werken de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam samen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Voor het onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam vulden 50.000 inwoners een enquête in over hun woonsituatie, woonwensen en woonlasten.

 

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen