‘Leegstand in drukke winkelstraten neemt toe’

Vooral in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven neemt de winkelleegstand toe, zo blijkt uit cijfers die het FD opvroeg bij onderzoeksbureau Locatus.

De winkelleegstand is bijvoorbeeld in het centrum van Utrecht nu twee keer zo hoog als twee jaar geleden, namelijk 8,6 procent. Eindhoven-centrum kent nu een leegstand van 9,3 procent, terwijl fat in 2019 6,1 procent.  Ook Amsterdam zal de leegstand verdrievoudigen in twee jaar tijd, met als uitschieter de Kalverstraat waar de leegstand nu 6 procent bedraagt.

De oorzaak is de coronacrisis, waardoor direct en indirect het winkelbezoek is gedaald. In de afgelopen vijftien maanden waren winkels deen deel va de tijd gesloten of kon winkelen alleen op afspraak. Daarnaast gingen winkels failliet en kwamen daar geen nieuwe huurders voor in de plaats. Bovendien is het toerisme sterk afgenomen, zodat  een deel van het winkelend publiek simpelweg afwezig was.

Het FD vroeg de beursgenoteerde vastgoedbelegger Vastned, die veel in winkelpanden belegt naar cijfers. Vastned had voor zijn verhuurde panden eind 2019 een leegstand van 3,4 procent, maar zag dit tot maart van dit jaar stijgen tot 6,2 procent.

Winkelbeleggers en –eigenaren zijn huurders tegemoetgekomen door (tijdelijke) huurverlagingen, maar ook door nieuwe huurders een lagere huur aan te bieden, tijdelijk dan wel permanent.