‘Gemeenten krijgen steeds meer inzicht in hun vastgoed’

Gemeenten krijgen steeds meer inzicht in hun eigen vastgoed, zo blijkt uit de resultaten van de Benchmark Gemeentelijk Vastgoed 2018 onder twintig grote Nederlandse gemeenten.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 23 november 2018

Het onderzoek, een samenwerking van de Tias School for Business & Society en Republiq, is dit jaar voor de derde keer uitgevoerd. Het valt de onderzoekers op dat een kwart van de panden niet wordt ingezet voor een gemeentelijk beleidsdoel. Deze panden staan op de verkooplijst of worden bijvoorbeeld aangemerkt als bijzonder bezit.
De deelnemende gemeenten krijgen volgens de benchmark meer grip op hun bezit. Vorig jaar was van 30% van de gemeentelijke panden de strategie onbekend, in 2018 is dit percentage gedaald naar 9,5%. Ruim driekwart van de panden wordt aangemerkt als ‘kernportefeuille’.
De panden die zijn onderzocht representeren ongeveer een vijfde deel van het Nederlands gemeentelijk vastgoed. Ongeveer driekwart van alle m² bvo in gemeentelijk bezit wordt ingezet voor een van de gemeentelijk beleidsdoelen. De onderwijsportefeuille vormt hiervan de grootste. Voor 55% van de basisscholen in de benchmark ligt het juridisch eigendom bij de schoolbesturen en zijn gemeenten alleen economisch eigenaar. Ruim een derde van de panden (en een kwart van de oppervlakte) in de benchmark wordt niet ingezet voor een gemeentelijk beleidsdoel.