‘Co-living is opstapje naar real estate as a service’

Matthijs Zaadnoordijk studeerde in juni af als MRE-student aan de ASRE en werkt als ontwikkelmanager bij Greystar.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 16 juli 2021

Zijn scriptie over het nieuwe fenomeen co-living kreeg een eervolle vermelding van de jury van de Co-living Awards in de categorie Opleiding & Wetenschap.

Co-living
Co-living is de situatie waarin huurders naast de eigen woning ook de beschikking hebben over andere ruimten en gebruik kunnen maken van allerhande diensten en services.?‘Je ziet het nu veel bij studentenwoningen en complexen voor jonge professionals. Naast de eigen, relatief compacte huurwoning delen bewoners bijvoorbeeld een dakterras of binnentuin, wasserette, gameroom of studieruimte met werkplekken. Maar co-living kan ook zijn toegesneden op andere doelgroepen, zoals senioren of jonge stellen.’

Dat juist Zaadnoordijk co-living als onderwerp koos, is geen verrassing. Zijn werkgever Greystar is internationaal een van de voorlopers in de ontwikkeling van co-living-gebouwen. Als woonvorm is co-living volgens Zaadnoordijk niet nieuw, maar wel als belegging. Het heeft bovendien de wind mee door de demografische ontwikkeling en de schaarste op de woningmarkt. Bovendien sluit het aan bij de trend onder millennials van de deeleconomie en de waardering van gebruik boven bezit.

Doordat co-living een actieve opstelling in de exploitatie vraagt, ontstaat er een behoefte aan samenwerking. De vastgoedeigenaar kan de exploitatie uitbesteden aan een operator. Zulke samenwerkingen zijn al bekend uit de hotelsector en van aanbieders van co-working. Uit de samenwerkingsmodellen die Zaadnoordijk in zijn onderzoek op een rij zet kunnen organisaties, met verschillende schaalgroottes, mate van ervaring en groeistrategie, een keuze maken voor het gewenste risico- en rendementsprofiel en gewenste omvang van investering en betrokkenheid bij de exploitatie.

Koningsdag
Operators kunnen hiervoor franchise-organisaties opzetten, waardoor op termijn sterke internationale merken kunnen ontstaan. ‘Dat is een opstapje naar real estate as a service, waarbij bewoners een abonnement afsluiten en vrij zijn in de keuze waar zij die dienst afnemen: New York, Londen, Parijs of Amsterdam.’ Zijn werkgever Greystar experimenteert hiermee: huurders uit Spanje die een lang weekeind naar Amsterdam kwamen ter gelegenheid van Koningsdag, terwijl Amsterdamse huurders de stad konden ontvluchten naar Spanje.

Co-living is voor beleggers een aantrekkelijke nieuwe beleggingscategorie, stelt Zaadnoordijk. ‘Door diversificatie ontstaat risicospreiding, wat een portefeuille versterkt. De hogere exploitatielasten en het hogere leegstandsrisico worden gecompenseerd door een hoger rendement per vierkante meter.’

www.asre.nl