Wethouders Van Rey en Schreurs en ontwikkelaar Van Pol gedagvaard

De oud-wethouders Jos van Rey en Tilman Schreurs en projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond moeten eind januari voor de rechtbank Rotterdam verschijnen.

De oud-wethouders Jos van Rey en Tilman Schreurs en projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond moeten eind januari voor de rechtbank Rotterdam verschijnen.

Dat heeft het OM onlangs bekend gemaakt. Jos van Rey wordt verdacht van zowel actieve als passieve ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude en witwassen van ruim € 175.000. Piet van Pol en oud-wethouder Financiën Tilman Schreurs worden wegens omkoping gedagvaard.
De zogenaamde regiezitting vindt plaats op 20, 21 en 22 januari. Van Rey heeft enkele maanden geleden al de officiële tenlastelegging gekregen voor de verkiezingsfraude en actieve ambtelijke omkoping. Daar komen half december nog het witwassen en passieve ambtelijke omkoping bij.

Volgens De Limburger vormen de vermeende steekpenningen die Van Pol heeft betaald en de gunsten die Van Rey bij grote vastgoedprojecten in Roermond heeft verleend de hoofdmoot van het corruptie-onderzoek. Het dagblad noemt een omstreden gemeentelijke aankoop van een stadskantoor voor € 15,5 mln, de ECI Cultuurfabriek en het Kazernevoorterrein. Deze twee laatste projecten heeft hij samen met VolkerWessels ontwikkeld.

Van Pol, die volgens De Limburger tot 2000 zakelijk partner was van Harry Muermans, ontwikkelde verder onder andere de beeldbepalende Natalinitoren (vernoemd naar de Italiaanse architect), waar het bedrijf Van Pol Beheer nu ook zelf kantoor houdt en Retail Park Roermond (samen met TCN) en het wooncomplex Laurentiuskwartier (met Nieuwe Borg). In ontwikkeling zijn onder andere Jazz City en het Roerdelta gebied (ook samen met VolkerWessels). In Kerkrade is de ontwikkelaar nauw betrokken bij het Centrumplan, dat de gemeente in 2011 terugnam van de Amsterdamse ontwikkelaar Metroprop.

Het OM startte het strafrechtelijk onderzoek in 2012. Toen werden ook invallen gedaan bij Van Rey en Van Pol. Het proces werd versneld toen uit afgeluisterde telefoongesprekken aan het licht kwam dat Van Rey informatie had verstrekt aan kandidaten voor het burgemeesterschap van Roermond. De toenmalige burgemeester van Meerssen, Ricarde Offermans, moest door de affaire opstappen en werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur.

Het dossier omvat meer dan 100 ordners. Tijdens de regiezitting kunnen de advocaten van de verdachten verzoeken voor verder onderzoek indienen. Wanneer de inhoudelijke strafzitting zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Tilman Schreurs is naar aanleiding van de dagvaarding op non-actief gesteld als directeur van Keyport 2020, een economisch samenwerkingsverband in Midden-Limburg.