Voormalig hoofdkantoor Saoedische oliemaatschappij wordt getransformeerd naar wooncomplex

Het pand van de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Laan van Meerdervoort 55 in Den Haag wordt door Syntrus Achmea REF getransformeerd tot een wooncomplex. Dat zei bestuursvoorzitter Henk Jagersma tijdens de presentatie van de Outlook 2015-2016.

Het pand van de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Laan van Meerdervoort 55 in Den Haag wordt door Syntrus Achmea REF getransformeerd tot een wooncomplex. Dat zei bestuursvoorzitter Henk Jagersma tijdens de presentatie van de Outlook 2015-2016.

In het ruim 5000 m² grote kantoorgebouw Sorghvliet naast het Gymnasium Haganum is nu nog het Centraal Coördinatiepunt Daklozenopvang gevestigd en het Werkbedrijf voor jongeren. Het werd in 1955 gebouwd als hoofdkantoor van de Saoedische oliemaatschappij Aramco, naar een ontwerp van de architect JW Janzen in de voor de tijd typerende wederopbouwstijl. Sinds 1994 huurt de gemeente het pand.
De pensioenbelegger onderhandelt nog over de aankoop en verplaatsing van de huurder. Naar verwachting is er medio volgend jaar een overeenkomst.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance zal ook samen met Heijmans de tweede fase van het Wijnhavenkwartier in het Haagse centrum transformeren. Jagersma zei dat op de locatie van het voormalige ministerie zijn 400 tot 600 woningen mogelijk en commerciële ruimte. Het programma is afhankelijk van de nieuwe plannen voor het Spuiforum. Een deel van het voormalige ministeriegebouw wordt hierin betrokken.

Bij de tender van de eerste fase het Wijnhavenkwartier, de herontwikkeling van het ministerie van Binnenlandse zaken, heeft de combinatie Syntrus Achmea en Heijmans het eerste ontwikkelingrsecht gekregen van de tweede fase. De twee ministeriegebouwen uit de jaren ’70 zijn sinds de verhuizing van de rijksambtenaren naar de naastgelegen nieuwbouw eigendom van de gemeente. Aanvankelijk zou MAB hier nieuwbouw ontwikkelen, maar door de crisis ging dit plan niet door. De gemeente besloot toen het gebied opnieuw in de markt te zetten. De eerste fase (Binnenlandse Zaken) omvat 170 huur- en koopappartementen, 1300 m² commerciële ruimte en ruimte voor de Campus Den Haag (Universiteit Leiden).

Jagersma: ‘Het plan vormt een scharnierpunt voor de binnenstad. Door de lage bebouwen tussen de twee torens te slopen ontstaat een open verbinding naar de Rivierenbuurt. Ook bij het ontwerp voor de tweede toren zullen we goed naar het hele gebied kijken.’ Jagersma verwacht dat in het tweede kwartaal van 2015 een besluit zal worden genomen.

Eerder werd ook bekend dat Syntrus Achmea samen met Provast het kantoorpand aan de Kortenaerkade verbouwd tot vrije sector huurwoningen. In Utrecht neemt het bedrijf een kantoor aan Oudenoord onderhanden door het een woonfunctie te geven. Molenwerf is het eerste kantoor dat de belegger een nieuw leven heeft gegeven als appartementencomplex. De voormalige huisvesting van Achmea is omgedoopt tot Westerhoek. Volgens Jagersma is de waarde nu hoger dan het had als kantoorgebouw.

Door transformatie neemt het aanbod in de kantorenmarkt af, maar tegelijk neemt de vraag af door het nieuwe werken en de daling van het ruimtegebruik per werkplek. Vorig jaar is circa 440.000 m² kantoorruimte getransformeerd, bijna 6% van het totale aanbod op de kantorenmarkt. In de eerste helft van 2014 is opnieuw circa 320.000 m² aan de markt onttrokken. Syntrus Achmea zet actief in op de verwerving van ‘distressed’ kantoren om die geschikt te maken voor transformatie tot woningen.

Laatste nieuws

Evenementen