ROELOFARENDSVEEN - De combinatie Volker Wessels Vastgoed/Verwelius Bouwen gaat het gebied Braassemerland ontwikkelen, als de gemeenteraad hier op 2 juli toe besluit. De gemeente Kaag en Braassem moet € 46 tot 50 mln afwaarderen op dit project door de economische crisis en stagnerende woningmarkt. Dit verlies geldt voor de vier opties die onderzocht zijn. Een daarvan is een gemeenschappelijke exploitatie maatschappij (GEM) met de winnaar uit de aanbesteding.

Bij een GEM zijn de risico's verdeeld. De andere optie zijn dat de gemeente het gebied zelf verder ontwikkelt, uitstellen van het project of in de ijskast zetten.
Toen de gemeente de gronden voor Braassemerland aankocht, was er veel belangstelling van kopers. Het project heeft inmiddels een boekwaarde van € 56 mln. Dit bedrag is opgebouwd uit de verwerving en bewerking van gronden, de kosten voor de aanleg van de hoofdinfrastructuur, plankosten en rente. Wethouder Jan Uit den Boogaard: 'Destijds een realistische prijs voor een ontwikkelgebied met potentie, dat Braassemerland is. Door de economische crisis is die belangstelling enorm gedaald. En het einde lijkt nog niet in zicht.'