Verhuurders wijzen opnieuw op praktijkproblemen Warmtewet

IVBN, Vastgoed Belang, VGM NL en Forumvast hebben zich met een tweede brief gericht tot de Tweede Kamer over de grote praktijkproblemen die de Warmtewet veroorzaakt in commercieel vastgoed (kantoren, winkels, bedrijfsruimten).

IVBN, Vastgoed Belang, VGM NL en Forumvast hebben zich met een tweede brief gericht tot de Tweede Kamer over de grote praktijkproblemen die de Warmtewet veroorzaakt in commercieel vastgoed (kantoren, winkels, bedrijfsruimten).

Volgens de vier vastgoedorganisaties is er bij verhuur van commercieel vastgoed geen sprake van ‘levering’ van warmte door een ‘leverancier’ en ook niet van een ‘warmtenet’. Verhuurders die met behulp van elektriciteit- en gasleveranciers warmte opwekken voor hun huurders doen dat met een ‘gebouwgebonden installatie’ en een ‘inpandig leidingnet’.

Installatie in huurprijs
In de huidige praktijk behoort de (aanschaf, exploitatie, onderhoud én vervanging van de) installatie tot het gehuurde en is die installatie in de huurprijs opgenomen. De daadwerkelijke kosten van elektriciteit of gas - dat gebruikt wordt voor de warmteopwekking in de installatie - worden dan jaarlijks (eerst via een voorschot en later via een afrekening) via de servicekosten verrekend onder de huurders, inclusief de gemeenschappelijke ruimten.

Ongeschikt voor commercieel vastgoed
Als gebouwgebonden installaties in commercieel vastgoed daadwerkelijk onder de Warmtewet zouden komen te vallen gaat er ook een maximumprijs gelden, die komend jaar naar beneden zal worden bijgesteld. Deze maximumprijs is echter gebaseerd op gegevens en parameters die uitsluitend van toepassing zijn op woningen en dus niet geschikt zijn voor gebruik in commercieel vastgoed. Een dergelijke maximumprijs maakt tevens rendabel investeren in bijvoorbeeld WKO-installaties en andere duurzame warmtevoorzieningen onmogelijk. Verhuurders vragen dan ook de ministeries van BZK en I&M, die actief beleid formuleren voor verdere verduurzaming van de gebouwde omgeving, om zich te verdiepen in de consequenties die de Warmtewet heeft op de verduurzaming van commercieel vastgoed.

EZ houdt voorlopig vast haar standpunt dat er sprake is van ‘blokverwarmingsinstallaties’, die daarmee onder de Warmtenet zouden vallen. Een spoedige uitspraak van de politiek is noodzakelijk, omdat de Warmtewet een al decennia lang goed en efficiënt functionerende afrekenmethode doorkruist.

Gerelateerde artikelen: