Toegankelijk Internationaal Strafhof nodigt uit tot bezoek

De eerste zitting zal al in januari gaan plaats vinden in het gloednieuwe onderkomen van het Internationaal Strafhof (ICC: International Criminal Court) in Scheveningen.

De eerste zitting zal al in januari gaan plaats vinden in het gloednieuwe onderkomen van het Internationaal Strafhof (ICC: International Criminal Court) in Scheveningen.

In het hart van de 42 meter hoge Court Tower zijn de drie gerechtszalen waar de verdachten van oorlogsmisdaden en andere vergrijpen zullen verschijnen voor de rechters.
De bouwcombinatie Courtys, bestaand uit VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw, Boele & Van Eesteren, installatiebedrijf Homij en Reinaerdt (voor deuren en kozijnen) heeft het 46.000 m² grote complex in Scheveningen op 13 november opgeleverd. De permanente huisvesting van ICC is gebouwd op een kavel van 70.000 m², op de plek van de Alexanderkazerne, grenzend aan het duingebied Waalsdorpervlakte.

Hoewel nog maar twee weken geleden opgeleverd, is het gebouw al voor een deel ingericht, bijvoorbeeld de rechtszalen, het restaurant voor de medewerkers en de wachtkamers voor de getuigen en verdachten. Terwijl de pers op 26 november een rondleiding krijgt, worden de bibliotheek al voorzien van vuistdikke boeken over oorlogsrecht, de installaties getest en alles gereed gemaakt voor de officiële ingebruikname. De gehele verhuizing vind plaats vanaf 1 december.

Voor de bouwcombinatie zit het werk erop, een bijzonder project met een totaal budget van € 203 mln (inclusief de verhuizing) en een aanneemsom van rond € 160 mln. Bijzonder is het project ook vanwege de functionele eisen, de ligging, het duurzame karakter en de strenge veiligheidsmaatregelen. Zo is de grootste wko-installatie (warmte-koude opslag) van Nederland toegepast en de bron ligt twee kilometer verderop, omdat in het beschermde duingebied niet geboord mag worden. Verder is er led-verlichting en vloerverwarming.

In 2007 besloot de Algemene Vergadering van de 122 deelnemende staten dat het ICC een nieuw onderkomen moest krijgen. Het geld werd bijeengebracht door de staten, internationale organisaties en bijdragen van andere partijen.
Het Rijksvastgoedbedrijf adviseerde bij de architectenselectie, waarbij het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen uit de 171 inzendingen als winnaar naar voren kwam. Een van de aanbestedingseisen van de speciale ICC-commissie was dat de bouw, installatie-aanleg en gevelbouw in een hand lagen. De bouw startte op 16 april 2013 en verliep voorspoedig.

Het gebouw heeft 1200 werkplekken en er is ruimte voor 511 auto’s en in een overdekte stalling 425 fietsen.
Het ontwerp is strak en mooi gedetailleerd, een voorbeeld van het beroemde 'Danish Design'. Maar ook ingewikkeld, doordat de rechters, verdachten, getuigen, bezoekers en pers allemaal hun eigen toegang hebben naar de rechtszalen. Ze mogen elkaar onder geen beding kunnen tegenkomen.
Alles is ruim opgezet, de kleinste rechtszaal in groter dan de grote zaal in het tijdelijke onderkomen van het ICC, in het voormalige KPN kantoor Haagse Arc op de Binckhorst. Daglicht dringt overal door, tot in het midden van het gebouw. De verschillende binnenplaatsen en dakterrassen hebben allemaal een andere inrichting gekregen, geïnspireerd door de werelddelen. Japan heeft als grootste donateur van ICC een ‘eigen’ daktuintje gekregen, naar Japans ontwerp.
Lastig aan de opgave was volgens de architect om een toegankelijk en transparant gebouw te ontwerpen dat tegelijkertijd zeer goed beveiligd is. Dat is opgelost door gebouw te omringen met een duinlandschap dat tegelijkertijd de toegang vormt en het zicht op de betonnen muur en een brede gracht ontneemt. De bezoekers en gebruikers worden op een vanzelfsprekende wijze naar de ingang geleid en komen dan, na de paspoortcontrole en detectiepoortjes, in een openbaar toegankelijke ruimte, waar ook een koffiecorner is. Zo nodigt het ICC niet alleen uit tot gerechtigheid, maar ook tot een 'toeristisch' bezoekje.