RICS uit zorgen inrichting nieuwe wetgeving woningcorporaties

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst is bezig om voor 1 juli de nieuwe wetgeving voor woningcorporaties door de beide kamers te krijgen. De RICS maakt zich zorgen over de inrichting van het systeem.

"Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst is bezig om voor 1 juli de nieuwe wetgeving voor woningcorporaties door de beide kamers te krijgen. De RICS maakt zich zorgen over de inrichting van het systeem.

De enquêtecommissie Woningcorporaties had tot doel de corporatiesector een (kwaliteits)impuls te geven. Een impuls die nodig was na schendingen van integriteit en ethisch zakendoen. Omdat nu politieke keuzes gemaakt dreigen te worden op te vaag onderbouwde adviezen, ziet Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS ) het als haar maatschappelijke taak om in een ‘position paper’ haar opinie te geven.

Het is de wens van de minister om de woningcorporaties te willen kunnen vergelijken met de commerciële collega’s in de sector. De minister wil graag dat woningcorporaties hun bezit gaan waarderen tegen marktwaarde in verhuurde staat, omdat hij een voorstander is van meer inzicht en vergelijkbaarheid. RICS onderschrijft deze beleidswens maar maakt zich grote zorgen over de inrichting van het systeem enerzijds vanwege de onafhankelijke positie van de taxateur en anderzijds het waardebegrip van het vastgoed zelf.

Het voorgestelde waarderingssysteem lijkt volgens de RCIS nu eerder een marginale toets te worden dan een echte taxatie. Goed functionerende internationale waarderingsstandaarden worden genegeerd waardoor op zijn minst het beeld ontstaat dat de sector naar zichzelf blijft kijken als de maatstaf.

Bovendien blijft de mogelijkheid bestaan dat binnen het publieke domein de slager zijn eigen vlees keurt. In de commerciële sector heeft juist de onafhankelijke externe taxateur zicht op de gehele markt. Tevens wordt gekozen voor een modelmatige taxatie, waarbij degene die verantwoordelijk is voor de uitkomst van de taxaties ook degene is die het model zou kunnen vullen. Op zich is er niets tegen het waarderen met modellen mits een onafhankelijk taxatieproces gegarandeerd wordt. Daarvan blijkt bij de taxatie van het maatschappelijke vastgoed op marktwaarde geen sprake te zijn. Het lijkt er dan ook op dat er te weinig lessen getrokken worden uit het rapport van de enquêtecommissie Woningcorporaties, schrijft de RICS.

Bovendien worden alle positieve effecten van het inbouwen van meer onafhankelijkheid en ‘best practices’ in het taxatieproces zoals verbetering van de vastgoedadministratie, betrouwbaarheid van data en actuele marktinformatie, in de wind geslagen. Trends dient men regelmatig te bespreken en, zo nodig, direct toe te passen in de primaire processen. Het lijkt er dan ook op dat ook op dit vlak de kans gemist wordt om de vastgoedsector verder te professionaliseren.

""In het licht van de uitkomsten van de enquêtecommissie Woningcorporaties als ook de maatregelen die de AFM ten aanzien van de onafhankelijkheid van de taxateur afdwingt is het voorgestelde waarderingssysteem dan ook een faux-pas."""