Provincie Utrecht pakt kantorenleegstand aan

Provinciale Staten van de provincie Utrecht hebben unaniem op maandag 1 februari de Thematische Structuurvisie Kantoren (TSK) vastgesteld. Deze structuurvisie is onderdeel van de provinciale aanpak kantorenleegstand.

Provinciale Staten van de provincie Utrecht hebben unaniem op maandag 1 februari de Thematische Structuurvisie Kantoren (TSK) vastgesteld. Deze structuurvisie is onderdeel van de provinciale aanpak kantorenleegstand.

De vraag naar kantoorruimte is de laatste jaren sterk afgenomen. Niet alleen tijdelijk vanwege de crisis, maar de vraag zal ook in de toekomst verder afnemen als gevolg van nieuwe manieren van werken.
Met de TSK kondigt de provincie aan dat zij, daar waar nodig, in bestaande bestemmingsplannen die nog nieuwe kantoren mogelijk maken zal gaan snijden. Hiervoor gebruikt de provincie een inpassingsplan. Deze voorgenomen reductie van zogenoemde plancapaciteit staat per locatie beschreven in de TSK. ‘Deze provinciale ingreep is nodig om het aanbod voor de komende jaren af te stemmen op de toekomstige vraag en ervoor te zorgen dat er niet nog meer kantoren gebouwd worden waar simpelweg geen behoefte aan is’, zegt gedeputeerde Bart Krol.

Te veel bestemmingsplannen
In de provincie Utrecht staat 1,2 mln m² kantoorruimte leeg, maar liefst 19% van de totale kantorenvoorraad. Ondanks de leegstand kan volgens de regels van bestemmingsplannen in de provincie Utrecht nog maximaal 4,3 mln m² nieuwe kantoorruimte worden bijgebouwd. De meeste van deze bestemmingsplannen zijn gebaseerd op vastgoedprogramma’s uit de tijd dat iedereen nog overtuigd was van aanhoudende groei op de kantorenmarkt. Kortom: de provincie Utrecht heeft op dit moment niet alleen te veel kantoorruimte, maar ook te veel capaciteit in bestemmingsplannen voor de bouw van nieuwe kantoren.

Voorzienbaar
Met de TSK wordt reductie van deze plancapaciteit voorzienbaar gemaakt. De TSK beschrijft per locatie met plancapaciteit tot hoeveel plancapaciteit in een inpassingsplan zal worden gereduceerd. Deze uitspraken zijn concreet gemaakt op basis van een onafhankelijk onderzoek dat in 2015 in opdracht van de provincie is uitgevoerd. Na de vaststelling van de TSK wordt anderhalf jaar later, dus medio juli 2017, het ontwerp-inpassingsplan ter visie gelegd. Hierbij wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de planologische regelingen van de huidige bestemmingsplannen. Tot die tijd zijn gemeenten en andere initiatiefnemers in de gelegenheid om de te schrappen plancapaciteit alsnog te benutten. Het inpassingsplan wordt vervolgens eind 2017 vastgesteld. Daadwerkelijke planreductie is een feit bij de inwerkingtreding van het inpassingsplan, na bekendmaking van het besluit van Provinciale Staten tot vaststelling van het inpassingsplan.

Transformatiespoor
Door het beperken van nieuwbouw blijven bestaande kantoorlocaties in gebruik en zal geïnvesteerd worden in de kwaliteit ervan. De provincie ondersteunt gemeenten en marktpartijen in de transformatie of renovatie van kantoorgebouwen op pand- en gebiedsniveau. Hiervoor is een netwerk van gemeentelijke ‘kantorenloodsen’ en een provinciale kantorencoach in het leven geroepen. Om informatie uit te wisselen en marktpartijen te inspireren is de website www.utrechttransformeert.nl gelanceerd. De provincie sluit hierbij aan op de ‘good practices’ van Utrechtse gemeenten en marktpartijen.