Overeenkomst Stadspark Oranje Nassau uitgesteld

HEERLEN - Het tekenen van de raamovereenkomst Stadspark Oranje Nassau tussen de gemeente Heerlen, NS Vastgoed en Multi Vastgoed is uitgesteld. In de raadsvergadering is besloten dat enkele punten in de overeenkomst nog niet helder genoeg waren. De oppositie heeft voorgesteld een referendum over de ontwikkeling te houden. De plannen voor het Stadspark omvatten circa 60.000 m[sup]2[/sup] kantoorruimte, 5500 m[sup]2[/sup] onderwijsinstituut, 20.000 m[sup]2[/sup] gdv, 6000 m[sup]2[/sup] detailhandel, 34.000 m[sup]2[/sup] leisure en 200 appartementen.

HEERLEN - Het tekenen van de raamovereenkomst Stadspark Oranje Nassau tussen de gemeente Heerlen, NS Vastgoed en Multi Vastgoed is uitgesteld. In de raadsvergadering is besloten dat enkele punten in de overeenkomst nog niet helder genoeg waren. De oppositie heeft voorgesteld een referendum over de ontwikkeling te houden. De plannen voor het Stadspark omvatten circa 60.000 m2 kantoorruimte, 5500 m2 onderwijsinstituut, 20.000 m2 gdv, 6000 m2 detailhandel, 34.000 m2 leisure en 200 appartementen.

Het tekenen van de raamovereenkomst was noodzakelijk omdat de eerste grondtransacties moeten plaatsvinden. Daarom stond de overeenkomst op de agenda voor de raadsvergadering van deze week. Echter, op de agenda stond tevens het verzoek tot een referendum over Stadspark Oranje Nassau. Initiatiefnemers Leefbaar Heerlen, een winkeliersvereniging en de Raad Nederlandse Detailhandel hebben voldoende handtekeningen verzameld voor dit referendum.
Beide punten werden vlak voor de raadsvergadering van de agenda afgevoerd waardoor de raamovereenkomst niet kon worden getekend. Desondanks is er wel discussie over beide punten gevoerd en is er uiteindelijk een motie door de coalitiepartijen ingediend die is aangenomen. De motie draagt B&W op om enkele punten in de raamovereenkomst nader uit te werken omdat hier nog onduidelijkheid over bestaat.
Het gaat hierbij onder meer om de gevolgen van de ontwikkeling van de 20.000 m2 grootschalige detailhandel en 6000 m2 reguliere detailhandel voor de overige detailhandel in de stad. Reeds in de stad gevestigde winkeliers hebben namelijk hun bezorgdheid geuit over de grote toevoeging detailhandel in het Stadspark.
Ook is volgens de coalitiepartijen de grondexploitatie niet voldoende helder. Het plan kampt met een tekort van fl 150 mln; B&W hebben aangegeven dit bedrag door middel van subsidies wel te kunnen dekken. Welke subsidies dat zijn, is echter nog onbekend. De totale investering in de ontwikkeling bedraagt fl 805 mln. NS Vastgoed en Multi nemen fl 531 mln voor hun rekening.
De beslissing over het referendum is voorlopig ook uitgesteld. B&W had kritiek op de wijze van inbrenging van het referendumvoorstel. Het onderwerp 'Stadspark Oranje Nassau' was te breed geformuleerd en bovendien stonden er geen data bij de handtekeningen. Hierdoor is onduidelijk waarvoor de ondertekenaars nu eigenlijk hun handtekening hebben gezet. Afgesproken is nu dat het referendumvoorstel nader bekeken wordt zodra de aangepaste raamovereenkomst weer in de raadsvergadering wordt gebracht.
Het uitstel van de raamovereenkomst is niet de eerste tegenslag voor de ontwikkeling van Stadspark Oranje Nassau. Oorspronkelijk had Multi hier plannen voor een factory outlet center (foc), maar de provincie heeft dat afgeblazen omdat in Roermond al een foc werd gerealiseerd. Een deel van de 34.000 m2 leisure moet worden ingevuld door een megabioscoop, waar in de vorm van Kinepolis al een partij voor gevonden was. Kinepolis heeft zich echter teruggetrokken uit het plan. Heerlen heeft een World Trade Center-licentie en wil die in het Stadspark vestigen.