Ontwikkelaars willen woningbouw realiseren op plek Tropicana

Een aantal ontwikkelaars heeft belangstelling getoond om op de plek van het voormalige zwembad Tropicana in Rotterdam woningbouw te ontwikkelen.

Een aantal ontwikkelaars heeft belangstelling getoond om op de plek van het voormalige zwembad Tropicana in Rotterdam woningbouw te ontwikkelen.

Dat blijkt uit een brief van wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) aan de gemeenteraad. Het Tropicana-complex aan de Maasboulevard 100 was eigendom van een van de bv's van Roger Lips. Op 7 april is Lips Development Acquisitions (LDA) failliet verklaard, tegelijk met een aantal andere vennootschappen. De heer P. Zwart is nu benoemd als tijdelijk bestuurder van LDA en alle andere vennootschappen die onder de holding van Lips vallen. Hij heeft van de curatoren de tijd gekregen om toekomstscenario's voor Tropicana uit te werken. Daarbij is verkoop tegen een zo hoog mogelijke opbrengst het uitgangspunt.

Aegon grootste schuldeiser
De grootste schuldeiser is Aegon, de hypotheekverstrekker. De gemeente is alleen schuldeiser voor personele kosten die zij ín 2014 heeft gemaakt Het gaat om een bedrag van € 7500. De erfpacht is tot en met 2036 afbetaald.
Het vigerende bestemmingsplan en het erfpachtcontract blijven van kracht: er is alleen een zwembad en horeca (maximaal 3700 m²) toegestaan. Voor andere functies is een bestemmingsplanwijziging nodig.
Door het faillissement zijn de contracten met de tijdelijke gebruikers ontbonden. De tijdelijke bestuurder van Tropicana wil nieuwe tijdelijke contracten met hen sluiten. Het gaat om zwamkweker RotterdamZwam, een timmerwerkplaats en de Aloha Bar. Andere activiteiten zijn niet mogelijk, vanwege de brandveiligheid. Een vierde ondernemer die onderdak had in het oude zwembad, Kromkommer, is inmiddels verhuisd naar een andere locatie in de stad. Kromkommer maakt soep van groenten die zijn afgekeurd vanwege hun vorm of overcapaciteit.

Drie scenario's
LDA heeft voorafgaand aan het faillissement drie mogelijke toekomstscenario's bij de gemeente neergelegd: woningbouw, een hotel of een theater in combinatie met horeca en een poppodium. De eerste twee varianten gaan uit van sloop/nieuwbouw, de laatste gaat uit van transformatie van het huidige complex. Herontwikkeling moet door een nader te bepalen partij uitgevoerd moeten worden, stelt de wethouder in zijn brief. 'De huidige bestuurder acht de woningbouw variant het meest reëel. De eerder geïnteresseerde partijen voor de andere varianten lijken te zijn afgehaakt.'
Daarnaast hebben de ondernemers van RotterZwam aangegeven dat zij werken aan een plan voor de aankoop van het pand met de hulp van private investeerders. Hun bedrijfsplan gaat uit van hergebruik van het pand ten behoeve van ondernemers die werken volgens de principes van de 'blauwe economie' (gericht op een gezamenlijke productieketen, zonder afval).