‘Noodzaak verduurzaming portefeuilles vastgoedbeleggers’

Alleen door verduurzaming van de gezamenlijke portefeuilles van vastgoedbeleggers kunnen we écht iets doen aan de zeer noodzakelijke reductie van de CO[sub]2[/sub]-uitstoot in Nederland.

Alleen door verduurzaming van de gezamenlijke portefeuilles van vastgoedbeleggers kunnen we écht iets doen aan de zeer noodzakelijke reductie van de CO2-uitstoot in Nederland.

Die boodschap brachten Peter Göbel, algemeen directeur ING Real Estate Finance Nederland, Bram Adema, directeur van CFP, en een reeks andere sprekers gisteren naar voren tijdens het ING Vastgoedfinancieringscongres in Nyenrode.

Analyse en advisering
ING REF heeft de afgelopen 5 maanden 10.900 gebouwen in zijn financieringsportefeuille, ofwel 40% van de totale portefeuille, gescand op duurzaamheid. Dit was onderdeel van het op de afgelopen Provada gelanceerde grootste duurzaamheidsproject tot nu toe in de bancaire Nederlandse vastgoedsector. In samenwerking met adviseur in verduurzaming van gebouwen Corporate Facility Partners (CFP) biedt ING Real Estate Finance al zijn cliënten en zijn volledige Nederlandse vastgoedfinancieringsportefeuille van 28.000 objecten gratis analyse en advisering inzake verduurzaming.

Zo heeft een belangrijke klant van ING REF, Merin, inmiddels alle 175 gebouwen in de portefeuille gescand met de ING REF Duurzaam-app, vertelde ceo Bas van Holten. ING REF investeert en adviseert voor 75 gebouwen on-site Breeam energy scans en Merin investeert in het opleiden van 17 Breeam-experts. Dit alles in het kader van de ambitie om de gebouwen van Merin te verduurzamen met een korte terugverdientijd.

Code oranje
ING REF heeft circa 25% van de Nederlandse vastgoedfinancieringsmarkt in handen. Alle gebouwen in Nederland zijn bij elkaar goed voor 36% van de CO2-uitstoot. Het duurzaamheidsinitiatief van ING REF staat gelijk aan maar liefst 10% van het besparingspotentieel van alle huishoudens in Nederland, zei Göbel.

Hij schetste dat het ‘code oranje’ is voor het klimaat in Nederland. Vanaf 30 november vindt de klimaattop plaats in Parijs. Als er geen akkoord komt, zou dat kunnen betekenen dat op langere termijn de temperatuur in Nederland met 6°C gemiddeld stijgt en de zeespiegel met 1 meter. Grote delen van Nederland komen dan onder water te staan; er zal sprake zijn van ontregelde voedselketens en extreme weersomstandigheden. Wél een akkoord betekent dat de temperatuur minder zal stijgen (plus 2°C) en dat de zeespiegel 25 centimeter stijgt.

Inzicht in besparingsopties
Alle klanten van ING hebben toegang tot een online besparingsmodule waarmee ze inzicht krijgen in hun besparingsopties met behulp van benchmarks en best practices. Bram Adema, directeur van CFP, wees erop dat dit qua schaal een doorbraak is bij het streven naar een meer circulaire economie. ‘Daarvoor is samenwerking in de vastgoedketen noodzakelijk, en ING doet dat nu met zijn klanten.’

In een interview met PropertyNL Magazine zei Göbel eerder dit jaar: ‘In eerste instantie willen we met deze operatie een bijdrage leveren aan een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen: de weg naar een echt duurzame economie. Op langere termijn zal zich dit ook vertalen in een hogere waarde voor panden die werkelijk duurzaam zijn.’
Op het congres spraken naast Göbel en Adema ook André Kuipers (astronaut & ambassadeur van de aarde), Koos Timmermans (vice-voorzitter ING Bank), Erik-Jan van Kempen (waarnemend directeur generaal Wonen en Bouwen, ministerie van Binnenlandse Zaken), Anke van Hal (professor Sustainable building & development Nyenrode), Christoph Maria Ravesloot (professor Innovation Sustainable Building Information Modelling BIM & professor Innovation modelling Renewable Energy) en Mari van Dreumel (programmamaker ministerie van Infrastructuur & Milieu).