Museum Rob Scholte en broedplaats in postkantoor Den Helder definitief

De kunstenaar Rob Scholte kan gebruik blijven maken van de het postkantoor in Den Helder, nu de nieuwbouw van het stadhuis niet doorgaat. Het gebouw wordt een culturele broedplaats en museum voor moderne kunst.

De kunstenaar Rob Scholte kan gebruik blijven maken van de het postkantoor in Den Helder, nu de nieuwbouw van het stadhuis niet doorgaat. Het gebouw wordt een culturele broedplaats en museum voor moderne kunst.

Op de locatie van het te slopen postkantoor tegenover het station zou een nieuw gemeentehuis worden gebouwd. Het nieuwe college dat na de verkiezingen aantrad heeft echter een streep door dit plan gezet.

De gemeente heeft het voormalige hoofdpostkantoor in de binnenstad van Den Helder circa 10 jaar geleden aangekocht voor de herontwikkeling van het stationsgebied. Enkele jaren daarna heeft het college verschillende ruimtes in het gebouw tijdelijk in bruikleen gegeven aan kunstenaars, onder wie Rob Scholte. Het college heeft begin dit jaar die bruikleenovereenkomsten opgezegd, per 1 september 2014. De planning was toen nog dat het gebouw daarna zou worden gesloopt.

Scholte gaat nu met een deskundige een businessplan opstellen om het gebouw de komende jaren om te vormen tot een culturele broedplaats en expositieruimte met een meerwaarde voor Den Helder. 'De plannen die Scholte met het gebouw heeft spreken de gemeente aan, maar de gemeente heeft de zorg dat hij niet in staat is ze zelfstandig te verwezenlijken, met name in financieel opzicht', aldus een recent gemeentelijk nieuwsbericht. 'Een financiële onderbouwing ontbreekt, hoewel daar wel nadrukkelijk naar is gevraagd.'

De gemeente zoekt een deskundige die de verbinding kan vormen tussen kunst en vastgoed, bijvoorbeeld iemand die in een andere stad betrokken is geweest bij de realisatie van een succesvolle broedplaats of museum. Deze deskundige gaat met Scholte in gesprek om zijn ideeën in beeld te brengen. Vervolgens zet hij dit om in een ontwerp, investeringsplaatje en beheersvorm.
De gemeente blijft eigenaar van het pand en pleegt zodoende ook de investeringen ten aanzien van het vastgoed. Voor het maken van het plan wordt een half jaar uitgetrokken, zodat de gemeenteraad er in juni een klap op kan geven.

Met Scholte wordt een nieuw tijdelijk contract gesloten, voor de periode die nodig is voor de planvorming (bijvoorbeeld 6 maanden). Als hij daarna in het nieuwe concept in het gebouw blijft. volgt een nieuw langdurig contract, als hij besluit er niet in te stappen, dan eindigt het gebruik van het postkantoor.