Kwart kantoorruimte RBS in UN Studio al in juni opzegbaar

Door de reorganisatie bij RBS in Nederland, waarmee 600 van de 650 banen verdwijnen, verliest kantoorgebouw UN Studio op de Amsterdamse Zuidas zijn grootste gebruiker.

Door de reorganisatie bij RBS in Nederland, waarmee 600 van de 650 banen verdwijnen, verliest kantoorgebouw UN Studio op de Amsterdamse Zuidas zijn grootste gebruiker.

De Britse zakenbank betrok in 2011 de bovenste helft van de 85 meter hoge toren, die ontworpen is door UN Studio, het architectenbureau van Ben van Berkel, dat is omgedoopt tot United Networks. RBS zit op de de 12de tot en met de 20ste verdieping en huurt in totaal circa 10.000 m², met een eigen entree.
Ongeveer een kwart hiervan is per 1 juni van dit jaar opzegbaar, zo is uit de markt vernomen. Het gaat om de 12e en de 13e verdieping, bij elkaar een kleine 2500 m². Voor de overige kantoorruimte die RBS in gebruik heeft, geldt een veel langere looptijd. Hiervoor zal de bank zelf op zoek moeten naar een huurder die zijn plek kan innemen.

Het 25.000 m² grote kantoor is eigendom is van de Duitse institutionele belegger Union Investment. Die kocht het van de ontwikkelcombinatie G&S Vastgoed, ING Real Estate en ASR Vastgoed Ontwikkeling. Sinds 2014 is ook het Amsterdamse kantoor van DTZ Zadelhoff gevestigd in UN Studio (1900 m²). Hun oude kantoor aan de Apollolaan werd in gebruik genomen door Van Lanschot Bankiers. Andere bedrijven in het pand aan de Parnassusweg zijn: Oranje-Nassau Energie, Tesa en The Office Operators. Op dit moment is circa 2500 m² in aanbod, tegen een vraaghuur van € 340 per m² per jaar. Onder het gebouw is een parkeergarage voor 2100 auto's, die wordt geëxploiteerd door Q-Park.

Het schrappen van de banen in Nederland is onderdeel van een wereldwijde reorganisatie binnen RBS, waarbij de bank zijn activiteiten terugbrengt van 38 naar 13 landen (waaronder ook Nederland). Hier zullen echter alleen enkele accountmanagers overblijven. De reorganisatie wordt de komende 3 jaar uitgevoerd.
RBS kreeg door de overname van de zakelijke tak van ABN Amro in 2007 voet aan grond in Nederland. De bank nam samen met Fortis en Banco Santander ABN Amro over om deze bank vervolgens op te splitsen. Na de kredietcrisis werden alle banken in deze deal genationaliseerd, met uitzondering van Banco Santander.