Klooster Nazareth wordt herontwikkeld

De onderhandelingen over de verkoop en herontwikkeling van het Klooster Nazareth in Gemert bevinden zich in de afrondende fase.

De onderhandelingen over de verkoop en herontwikkeling van het Klooster Nazareth in Gemert bevinden zich in de afrondende fase.

Het bouwbedrijf Van Schijndel en de ontwikkelaar BL Huisvesting, beiden uit Gemert, werden eerder dit jaar door de gemeenteraad als besten aangewezen, na een marktoriëntatie waaraan zes bedrijven deelnamen. Ze hebben nu de krachten gebundeld. Het uitverkoren plan gaat uit van maximaal 90 woningen in de bestaande gebouwen en de binnentuin, plus commerciële en culturele functies.

De gemeente Gemert-Bakel kocht dit complex in 2000 aan van de Congregatie Zusters Franciscanessen, nadat de laatste nonnen verhuisd waren naar het gelijknamige klooster in Oirschot, dat nu dienst doet als zorgcomplex. De gemeente werd daarmee niet alleen eigenaar van de historische gebouwen en de kapel (een rijksmonument), maar ook van de verborgen tuin met de Mariagrot, een begraafplaats en een lijkenhuisje.

Rente blijft doortikken
Al jaren wordt gezocht naar een nieuwe bestemming en een partij die klooster Nazareth in Gemert wil restaureren en herbestemmen. De gemeente bracht enkele jaren seizoenarbeiders onder in een vleugel van het oude kloostercomplex en momenteel vinden kunstenaars er onderdak. Maar de rente op de lening voor de aankoop blijft doortikken, dus vijf jaar geleden besloot ze het van de hand te doen. Dat de Gemeente Gemert-Bakel dit jaar onder verscherpt financieel toezicht van de Provincie Brabant is geplaatst, maakt de verkoop extra urgent. In de raming voor de herbestemming is een kostenpost van € 2 mln voor de verwerving van het klooster opgenomen en € 5,2 mln voor de renovatie van het klooster.

Vorig jaar organiseerde Gemert-Bakel een marktoriëntatie, waarbij zes bedrijven hun plannen indienden. De gemeenteraad wees die van de ontwikkelaar BL Huisvesting en het bouwbedrijf A. van Schijndel als beste aan. Daarop besloten deze partijen gezamenlijk één plan verder uit te werken. Wessel van Geffen architecten uit Helmond en bouwonderneming Van Wanrooij uit Geffen (met ontwikkelaar Cornelis-Huygens en architect Inbo) bevonden zich niet onder de uitverkorenen, evenals XOOMlab uit Amsterdam en Heijmans uit Rosmalen.

Bebouwing binnentuin
Het uitgangspunt is een combinatie van wonen, zorg en culturele en commerciële functies. In de bestaande bebouwing en op de binnentuin zijn in totaal 90 wooneenheden mogelijk. Nieuwbouw is noodzakelijk om het project financieel rendabel te krijgen. De kloostertuin wordt openbaar toegankelijk en de ommuring blijft zoveel mogelijk behouden. Volgens de projectleider van Van Schijndel bevinden de uitwerking van het plan en de onderhandelingen met de gemeente over de aankoop zich in de afrondende fase en kunnen de handtekeningen onder het contract in het eerste kwartaal van 2015 worden gezet. Dan moet ook de gemeenteraad zijn fiat geven.
In 2011 heeft van Schijndel de gemeente ook al benaderd met een plan voor herbestemming en aankoop, maar de gemeente had destijds net zelf een visie laten opstellen voor Nazareth en gaf er de voorkeur aan zich eerst in een bredere markt te oriënteren.