Heijmans wil wijk voor delers ontwikkelen

AMSTERDAM - Heijmans wil een wijk gaan ontwikkelen voor mensen die willen delen in plaats van hebben. Om te ontdekken wat er zoal gedeeld kan worden, worden brainstormsessies gehouden.

AMSTERDAM - Heijmans wil een wijk gaan ontwikkelen voor mensen die willen delen in plaats van hebben. Om te ontdekken wat er zoal gedeeld kan worden, worden brainstormsessies gehouden.

Partners in het project zijn de gemeente Helmond, TNO, ECN en Athlon Car Lease. De partijen hebben nog geen specifieke locatie op het oog.

De vijf partners willen een buurt realiseren waar gebruik voor bezit gaat. De woonomgeving moet onder andere een eigen energieopwekking krijgen en een slim mobiliteitsconcept hebben. De partners gaan nu in de Brainportregio onderzoeken wat mensen bereid zijn om te delen en welke eisen ze aan zo’n buurt stellen. Het publiek wordt door de partijen in brainstormsessies actief betrokken bij het verder uitwerken van levenswijze waar delen voorop staat.

Projectontwikkelaar Clemens Hoedjes van Heijmans verduidelijkt wat de partijen willen bereiken met het project ‘Wat Deel Jij?’: 'Het is niet altijd mogelijk en nodig om alles voor jezelf te hebben. Dat betekent afwegingen maken. Heb je liever een kleine privétuin of een grote gezamenlijke tuin? Zonnepanelen op het dak voor je eigen gebruik of gezamenlijk stroom opwekken voor de buurt? Een heggenschaar die je twee keer per jaar gebruikt of is het dan ook goed als je die van de buren kunt lenen? En wat heb je de buurt zelf te bieden? Gebruik en beschikbaarheid als uitgangspunt voor een duurzame buurt.'

De concepten van de vijf partners versterken elkaar. Zo komt Athlon met een concept voor het delen van auto’s wat ruimte en parkeerplaatsen bespaart. Dat levert weer kansen op voor de gemeente voor een betere openbare ruimte.

Wat mensen wel en niet willen delen gaan de partners in drie sessies uitvinden. Elke partner heeft een idee over wat gezamenlijk in een buurt kan.
Heijmans en partners denken op basis van eerste marktonderzoek dat de Brainportregio een goede kanshebber is voor het laten slagen van een ontwikkeling als deze. In wat de slimste regio van Nederland heet wonen veel mensen die dagelijks onderzoeken hoe de verduurzaming verder kan worden waargemaakt en er is een hoge mate van sociale betrokkenheid.
De aanwezigheid van vele onderzoekers in de regio duidt ook op een hoger dan gemiddelde drang om te experimenteren, en dat is nodig voor het slagen van een buurt waar delen boven bezit gaat.