HAARLEM - De voormalige watermeterfabriek aan het Spaarne wordt verkocht. Het college van B en W heeft dit dinsdag 2 juli besloten. Het plan is dat op deze locatie horeca komt. Hoewel het pand geen monument is, heeft het wel historische waarde. Zowel het behoud van dit historische pand als het realiseren van aantrekkelijke horeca langs het Spaarne, past in het beleid van de gemeente. Het is nu aan de raad om over de verkoop te beslissen.

De watermeterfabriek ligt aan de vaar- en fietsroute over de Noord- en Zuid-Schalkwijkerweg en ook de geplande oost-west recreatieve fietsroute (door middel van het pontje over het Spaarne) ligt voor de deur. De voormalige watermeterfabriek is gebouwd in 1916 en vertegenwoordigt een tak van industrie die in Nederland nooit groot is geweest. Het is dan ook een zeldzaam voorbeeld van een kleinschalige fabriek uit de eerste kwart van de twintigste eeuw. Daarom wil de gemeente het pand behouden, ook al is het geen gemeentelijk monument.
Momenteel gebruikt een meubelmaker het pand. De gemeente wil de huur opzeggen en zal zich inspannen om het bedrijf te verplaatsen naar een alternatieve locatie. De verkoop van de watermeterfabriek en de grond is openbaar, met een verplichting om het pand binnen twee jaar op te knappen.