FGH Vastgoedprijs gaat naar De Markies in Den Haag

Movement Real Estate, Built to Build en Van Deursen Group zijn met de herontwikkeling van De Markies in Den Haag uitgeroepen tot winnaar van de FGH Vastgoedprijs 2014.

Movement Real Estate, Built to Build en Van Deursen Group zijn met de herontwikkeling van De Markies in Den Haag uitgeroepen tot winnaar van de FGH Vastgoedprijs 2014.

De Utrechtse burgemeester mr. J.H.C. van Zanen overhandigde als juryvoorzitter de FGH Vastgoedprijs aan Dennis Janssen van Movement Real Estate uit Den Bosch. Samen met Vocus Architecten en de Van Deursen Group transformeerde Movement op een lastige, binnenstedelijke locatie een winkel-wooncomplex tot een blikvanger en publiekstrekker.

Neprom-voorzitter en jurylid Wienke Bodewes zei dat dit jaar scherp is gekeken naar de business case, waardoor ook kleinere projecten een kans maken. Het project zou misschien in andere tijden te klein gevonden zijn, maar de jury had veel respect voor het ondernemerschap waarbij met relatief veel eigen geld (en een beperkte lening van ING REF) toch een aansprekend complex voor de stad werd gerealiseerd met een redelijk rendement.

De gedoodverfde winnaar was de in architectuurkringen hoog aangeslagen 'verticale stad' De Rotterdam, van MAB Development en OVG Real Estate, maar hierbij is de business case nog niet compleet: er is rekening gehouden dat het nog drie jaar duurt voordat De Rotterdam volledig is bevolkt. MAB-directeur Jos Melchers troostte zich met de gedachte dat hij aanstaande donderdag op de meest prestigieuze technische universiteit van de wereld, het MIT in Manchester (Verenigde Staten) voor 'De Rotterdam' de wereldwijde hoogbouwprijs in ontvangst mag nemen. Voor MAB was het echter wel teleurstellend omdat de ontwikkelaar in april 2015 ophoudt te bestaan en het dus de laatste kans was de beroemde prijs binnen te slepen. Extra zout in de wonde was dat MAB eerder teleurgesteld terugkeerde van de FGH Vastgoedprijs toen De Resident in Den Haag net achter het net viste.

De andere genomineerde was Triodos Vastgoedfonds met het hoofdkantoor van Gasterra in Groningen, een herontwikkeling met een aanzienlijke verbetering van het milieulabel. De jury bestond uit de Utrechtse burgemeester Van Zanen, de president commissaris van FGH Bank en Rabo Vastgoedgroep, Elco Brinkman, Kroonenberg-directeur Lesley Bamberger, Neprom-voorzitter Wienke Bodewes, NVM-voorzitter Ger Hukker, IVBN-voorzitter Henk Jagersma, FGH Bank-directievoorzitter Peter Keur en BNA-voorzitter Willem Hein Schenk

De Markies
De jury van de FGH Vastgoedprijs prees de ontwikkelaars vanwege hun 'doorzettingsvermogen, de risico’s die zijn genomen, de wijze waarop problemen zijn omgezet in oplossingen, het betrachte tempo en de hoge kwaliteit van het eindresultaat.'
De inpassing van het nieuwe winkelcomplex in zijn stedelijke omgeving onderstreept volgens de jury dat de hoge snelheid niet ten koste is gegaan van het oog voor detail. 'Ook de maximale aanpasbaarheid van de winkelplattegrond is een sterk punt, omdat daarmee de bruikbaarheid van de gebouwen ook na een eventueel vertrek van de huidige huurders is gegarandeerd. De Markies laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om in tijden van crisis toekomstbestendig te bouwen.'

De Markies aan de Grote Marktstraat en Wagenstraat is een gezamenlijke ontwikkeling van Movement Real Estate, Built to Build en Van Deursen Group. Vocus is de architect. Aachener Grundvermogen kocht het pand, dat bestaat uit 11.700 m² winkelruimte en zes appartementen, begin dit jaar voor € 82 mln. Marks & Spencer huurt 6500 m² en Zara 5200 m².

Andere genomineerden
In het juryrapport spreekt de jury haar waardering uit voor de genomineerde projecten die net buiten de prijzen zijn gevallen. 'De Rotterdam bewijst dat binnenstedelijk bouwen in hoge dichtheden wel degelijk hand in hand kan gaan met ruimtelijke, bouwkundige en architectonische kwaliteit. Het is buitengewoon knap dat er zoveel vierkante meters op deze postzegellocatie zijn gecreëerd, en dat er vervolgens ook
zoveel stedelijke functies in zijn en worden verenigd. Daarmee is dit project alleen al op het gebied van intensief ruimtegebruik een lichtend voorbeeld voor de vastgoedsector, oordeelt de jury.

De even ingrijpende als duurzame renovatie van het hoofdkantoor van GasTerra getuigt volgens de jury in de eerste plaats van lef en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar bovendien toont deze herontwikkeling volgens de jury aan dat gebouwen die al lijken te zijn afgeschreven wel degelijk uitzicht kunnen bieden op een gezond rendement, als hierbij maximaal gebruik wordt gemaakt van zowel energie- en kostenbesparende technieken als bouwkundig vernuft.