Dynamiek in winkelmarkt door discounters en luxury retailers

Hoewel de winkelmarkt door alle faillissementen en reorganisaties flink in problemen lijkt, zijn er ook vele nieuwe retailers die weer een plek vinden.

"Hoewel de winkelmarkt door alle faillissementen en reorganisaties flink in problemen lijkt, zijn er ook vele nieuwe retailers die weer een plek vinden.

De huidige winkelmarkt is vooral dynamisch, zo blijkt uit het rapport Luxury and discount reshaping the Dutch Retail Landscape van CBRE.

De 10 grootste winkelketens die sinds 2012 failliet zijn gegaan hebben 900 winkels (187.700 m²) achtergelaten. Zo liet reisbureau Globe 206 vestigingen achter, Free Record Shop 155 en Halfords 137.

In veel gevallen werden deze winkels echter niet leeg achter gelaten. Sommige failliete ketens zijn overgenomen en ook zijn veel wel rendabele vestigingen doorgestart.

Voor de overgebleven ruimten is veel belangstelling van nieuwe, internationale ketens op de markt of nationale ketens die expanderen. Uit het onderzoek blijkt dat in dezelfde periode sinds 2012 er 780 nieuwe winkels werden geopend.

Dat betrof 73 voor Nederland nieuwe retailers, 84 uitbreidingen van retailers die al eerder in Nederland waren gevestigd met enkele vestigingen en 623 uitbreidingen van bestaande retailers in Nederland.

Meeste nieuwe retailers moeten gezocht worden in het discount segment of het luxe segment. Ongeveer 62 luxe merken zijn in Nederland uitgebreid waaronder Michael Kors en Massimo Dutti (Inditex).

De grootste afnemers van de winkelruimten zijn echter de discounters. Daarbij worden twee strategieën gevolgd: oftewel de discounters willen grote oppervlakten (8000 tot 14.000 m²) op de A1, zoals Primark óf ze willen kleinere oppervlakten in de aanloopstraten of in wijkwinkelcentra. Voorbeelden zijn Action, maar ook het Duitse Kik en Tedi.

Klik hier voor meer over de Nederlandse winkelmarkten de zienswijze van onder andere vastgoedadviseurs CBRE en KroesePaternotte over de Kalverstraat."