DTZ verwacht verdere omzetstijging in 2014

AMSTERDAM - DTZ Zadelhoff, de grootste vastgoedadviseur van Nederland, heeft over 2013 een hogere omzet geboekt dan in 2012 en verwacht in 2014 een verdere stijging.

AMSTERDAM - DTZ Zadelhoff, de grootste vastgoedadviseur van Nederland, heeft over 2013 een hogere omzet geboekt dan in 2012 en verwacht in 2014 een verdere stijging.

Dat zei de nieuwe voorzitter van het dagelijks bestuur, Jeroen de Bruijn, vanmiddag bij de presentatie van het rapport VastgoedVisie 2014. De Bruijn zei dat met name de taxatieafdeling van DTZ het in 2013 buitengewoon goed heeft gedaan. ‘2013 was zeer hectisch voor onze taxateurs. We hebben het hoogste aantal taxaties ooit gedaan.’ De Bruijn volgde op 1 januari Cuno van Steenhoven op als voorzitter dagelijks bestuur van DTZ.
Het aantal taxatieopdrachten, van banken maar ook van andere opdrachtgevers, stijgt verder, zo zei De Bruijn. ‘In 2014 verwachten we een verdere stijging van het aantal taxaties, maar ook bij onderdelen als agency en de beleggingsafdeling verwachten we een stijging.’
Frans van der Toor, verantwoordelijk voor beleggingen bij DTZ Zadelhoff, zei in 2014 een hoger volume te verwachten in de woningbeleggingsmarkt. ‘Ik verwacht ook deelname van buitenlandse partijen in de woningbeleggingsmarkt.’ Die krijgen steeds meer door dat de Nederlandse huurwoningmarkt interessant is door de stijgende vraag naar huurwoningen gecombineerd met de verkoop van complexen door corporaties.
De Bruijn zei dat de kansen die DTZ Zadelhoff ziet in de huidige markt weerspiegeld worden in het grote aantal trainees dat de vastgoedadviseur onlangs heeft aangenomen: 35 mensen verdeeld over twee groepen. De onderneming heeft momenteel nog zo’n 15 vacatures openstaan, met name bij de afdeling taxaties.
De nieuwe voorzitter zei als centrale boodschap te willen overbrengen dat er, ondanks alle discussies over overaanbod in het Nederlands vastgoed, ook nog veel kanshebbend vastgoed is. Zowel op de beleggers- als de gebruikersmarkt vormen de beste locaties de start van de zogenoemde ‘dynamiekketen’. ‘Bij een aantrekkende markt worden de beste gebouwen op de beste locaties het eerst opgenomen. Hierna waaiert de vraag als een dynamisch proces verder uit naar secundaire locaties in dezelfde stad of naar toplocaties in randgemeenten.’ Amsterdam is daarbij met afstand de nummer-1 stad in Nederland.
Van Toor zei dat in Europees perspectief Nederland en dan met name Amsterdam niet tot de belangrijkste beleggingsgebieden behoort. Voor Parijs, Londen en Frankfurt is dat nadrukkelijk wel het geval. Maar nadat de investeringsbereidheid in deze kernsteden is toegenomen, komen steden als Amsterdam in beeld. DTZ heeft berekend dat het landelijk investeringsvolume in 2013 met € 5,5 mrd beduidend hoger lag dan in 2012 (€ 4,3 mrd). ‘Deze dynamiek zal ook het komend jaar zichtbaar zijn.’
De Bruijn voegde daar meteen aan toe dat kansarm vastgoed verder in een neerwaartse spiraal lijkt te zitten. Binnen de kantorenmarkt komen de verschillen nu duidelijk tot uiting. Hier telt geen rendement, maar wordt de prijs betaald per vierkante meter. Die is soms niet veel meer dan enkele tientallen euro’s per m². Maar ook in de retail- en logistieke markt neemt de differentiatie verder toe.

Laatste nieuws

Evenementen