‘Doorbraak buitenlandse instituten op Nederlandse woningmarkt’

AMSTERDAM - De aankoop door Duitse belegger Patrizia van de Vestia-portefeuille van 5.500 woningen is volgens betrokkenen een doorbraak die er toe leidt dat buitenlandse institutionele beleggers een grotere rol gaan spelen op de Nederlandse huurwoningmarkt.

AMSTERDAM - De aankoop door Duitse belegger Patrizia van de Vestia-portefeuille van 5.500 woningen is volgens betrokkenen een doorbraak die er toe leidt dat buitenlandse institutionele beleggers een grotere rol gaan spelen op de Nederlandse huurwoningmarkt.

Patrizia is minderheidsaandeelhouder en manager van het fonds Wohnmodul 1 dat voor € 578 mln een portefeuille van 5.500 woningen van Vestia koopt, de grootste woningdeal ooit in Nederland. Belangrijkste aandeelhouder van Wohnmodul is ‘een bekend (niet nader genoemd, red.) Duits pensioenfonds’, zo laat Patrizia weten.

Patrizia, dat de afgelopen jaren snel is gegroeid en nu zo’n € 13,5 miljard aan vastgoedbeleggingen in beheer heeft - 90 % voor derde partijen - is één van de grootste Duitse asset managers. Meer dan de helft van dat vermogen is in woningen belegd, nu nog voor het overgrote deel in Duitsland, maar in toenemende mate ook in andere Europese landen. Qua belegd vermogen in woningen is Patrizia een stuk groter dan Nederlandse institutionele woningbeleggers.

De deal laat zien dat Patrizia met zijn institutionele partner op de achtergrond niet bang is te investeren in Nederlandse corporatiewoningen. Het merendeel van de door Patrizia gekochte woningen is blijvend gereguleerd omdat deze woningen minder dan 140 woningwaarderingspunten hebben. In totaal gaat het om bijna 4.000 van de totaal 5.500 woningen. Als nieuwe eigenaar zal Patrizia ook te maken krijgen met de verhuurdersheffing, die door Nederlandse pensioenfondsen wordt genoemd als een reden juist niet te investeren in Nederlandse corporatiewoningen.

De komst van Patrizia op de Nederlandse huurwoningmarkt kan ook een impuls betekenen voor de nieuwbouw van woningen, die zich momenteel op een dieptepunt bevindt. De buitenlandse beleggers zien door de toename van het aantal huishoudens toenemende krapte op de Nederlandse (huur)woningmarkt. Patrizia en zeker ook het fonds Wohnmodul 1 is in Duitsland een actieve initiator en belegger in nieuwbouwprojecten. Datzelfde kunnen de Duitsers ook in Nederland doen.
In de markt werd de afgelopen tijd de vrees uitgesproken dat Nederlandse corporatiewoningen in de handen zouden vallen van opportunistische buitenlandse partijen die via kostenverlagingen en huurverhogingen en een snelle doorverkoop hoge rendementen zouden willen behalen. De aankoop door Wohmodul 1 lijkt echter juist een voorbeeld van een institutionele belegging met een lange horizon en een relatief lage rendementseis.

Vestia beklemtoonde gisteren dat de overeenkomst met Patrizia is gesloten onder voorwaarde van goedkeuring door het Ministerie van BZK, het WSW en de toezichthouders. Minister Blok (Wonen, Rijksdienst) moet nu beoordelen of het gereguleerde deel van de portefeuille voor meer dan 75% van de leegwaarde wordt verkocht. Dat zal ongetwijfeld het geval zijn - In dat geval is er namelijk geen sprake meer van een exploitatieverplichting van minimaal 7 jaar en een winstdeling van minimaal 30 jaar voor de nieuwe eigenaar. Een woordvoerster van Vestia zei gisteren desgevraagd dat Patrizia geen voorbehoud heeft gemaakt bij de aankoop.

Opvallend was dat Vestia gisteren liet weten dat het zorgvastgoed in de oorspronkelijke portefeuille (ca. 1.000 woningen in de portefeuille van 6.500 woningen) niet meedoet in de transactie. Vestia gaat nu bekijken wat te doen met dit deel van de portefeuille. In het biedingsproces is gebleken dat overgang naar derde partij er mogelijk toe zou leiden dat subsidies voor zorgvastgoed zouden vervallen. Biedingen op het onderdeel zorgvastgoed van de portefeuille bleken ook een stuk lager dan verwacht. Betrokkenen noemen het wederom een aanwijzing dat complexe regelgeving vervreemding van Nederlands zorgvastgoed bemoeilijkt.

De verkoop van de portefeuille is uiteindelijk sneller rond gekomen dan was verwacht. Dat de deal nu al naar buiten is gebracht - terwijl toestemming van de stakeholders nog moet komen - heeft volgens betrokkenen te maken met de grote kans dat een en ander toch zou uitlekken. De overname heeft grote impact op de Vestia-organisatie: Patrizia neemt een groot aantal medewerkers over die het vastgoed goed kennen, en creëert daarmee een eigen Nederlandse organisatie.