Deal Schiekadeblok klapt ondanks aantrekkende markt

Rabo en LSI nemen afscheid van het Schiekadeblok op het moment dat het stationsgebied in Rotterdam een hausse doormaakt.

Rabo en LSI nemen afscheid van het Schiekadeblok op het moment dat het stationsgebied in Rotterdam een hausse doormaakt.

Na een aantal magere jaren is het gebied direct rond het Centraal Station In Rotterdam, de buurt C.S. Kwartier, weer ‘booming’, zo blijkt uit de Calcasa PropertyNL Analyzer. 2015 is nog lang niet afgelopen, maar nu al heeft PropertyNL Research al evenveel (16.400 m2) aan transacties in het gebied geregistreerd als in heel 2014.
2014 was al een uitstekend jaar qua kantooropname. In de jaren daarvoor werden jaarlijks enkele duizenden m2 geregistreerd, daarvóór waren er grote uitslagen naar boven in de haussejaren 2006-2008.

De buurt C.S. Kwartier omvat het gebied direct ten zuiden van het Centraal Station, ingeklemd tussen Statenweg, Weena en Schiekade. Het omvat een voorraad van 310.000 m2 kantoorruimte, met als grootste object het Groot Handelsgebouw met een oppervlakte van bijna 115.000 m2.
Het gaat steeds beter met het gebied rond het gloednieuwe station: Als voorlopig klapstuk kwam deze zomer een grote huurdeal van 13.000 m2 tot stand tussen Groothandelsgebouwen en het Cambridge Innovation Center NL (CIC NL). Het Cambridge Innovation Center, met vestigingen in de Verenigde Staten in Boston en St. Louis, biedt startende ondernemingen kantoorruimte met een uitgebreid serviceconcept. Het Groothandelsgebouw is de eerste Europese vestiging waar CIC een Innovation Center wil starten.
Elders in het gebied werd Central Post, een ontwikkeling van LSI, begin dit jaar helemaal verhuurd na de komst van LyondellBasell met 9.000 m2. CBRE Global Investors en KanAm voltooiden een ingrijpende renovatie van de Delftse Poort (bij elkaar goed voor meer dan 92.000 m2).

Tegen de achtergrond van de aantrekkende markt voor het gebied is het opvallend dat LSI de financiering voor de gebiedsontwikkeling Schiekadeblok (plan voor circa 130.000 m2 vastgoed) niet meer heeft rondgekregen. Eerder deze maand werd bekend dat Rotterdam, LSI en Rabo/FGH Bank de erfpachtmaatregel en de overige overeenkomsten ten aanzien van de ontwikkeling van het Schiekadeblok hebben beëindigd. Met de streep door de overeenkomst komt de grond onder de gebiedsontwikkeling Schiekadeblok en het daarin gelegen gebouw Schieblock nu volledig in eigendom van de gemeente. De exploitatie van het Schieblock zal door de gemeente worden voortgezet. Concreet betekent dit dat de gemeente Rotterdam verhuurder van het gebouw Schieblock wordt en de reeds lopende huurcontracten overneemt.

De ontwikkelingen rond het Schiekadeblok kunnen naar verluidt niet los worden gezien van het strengere beleid bij LSI-financier Rabo/FGH. Die was - ondanks de positieve marktontwikkelingen - niet meer bereid het bedrijf van Luc Smits bij dit project door te financieren.
Met een bevlogen verhaal wist Smits zijn financiers in 2014 nog te overtuigen en LSI maakte vorig jaar nog bekend dat dochter Weena Boulevard cv in het Schiekadeblok een nieuw hotel voor InterCityHotel Group zal realiseren. Kennelijk was nu het geduld van Rabo/FGH op, werd het verlies genomen, en ontstaan nu kansen voor nieuwe partijen in het gebied. De gemeente, die de grond heeft overgenomen, zal naar verwachting niet zélf ontwikkelen.
LSI heeft nog één troef over: Een smal parkeerterrein langs het spoor is nog steeds in haar bezit. Het maakte geen deel uit van de erfpachtregeling in het Schiekadeblok. Het is een cruciaal stuk voor de ontwikkeling van een prestigieuze zakenwijk, zoals nog altijd de bedoeling is. Op de strook grond staat volgens het stedenbouwkundig plan een grote garage (1200 plekken) gepland, die dient als parkeeroplossing voor de bestaande én toekomstige kantoren. Met als ingang dé toegangsweg tot het centrum van de stad, de Schiekade, is dit een betere locatie dan de vorig jaar geopende parkeergarage van de gemeente zélf, aan de Kruiskade..

Gerelateerde artikelen: