Bezettingsgraad retailportefeuille Wereldhave is 98,5%

De bezettingsgraad van de retailportefeuille van Wereldhave lag op 98,5%. Dit is beduidende hoger dan de gemiddelde bezettingsgraad van de nog te verwerven 6 winkelcentra in Frankrijk (gemiddeld 91%). Dat blijkt uit de cijfers van het derde kwartaal.

De bezettingsgraad van de retailportefeuille van Wereldhave lag op 98,5%. Dit is beduidende hoger dan de gemiddelde bezettingsgraad van de nog te verwerven 6 winkelcentra in Frankrijk (gemiddeld 91%). Dat blijkt uit de cijfers van het derde kwartaal.

Wereldhave heeft er vertrouwen in dat ze de bezettingsgraad van de nieuwe Franse retailportefeuille kan verhogen, met operationele verbeteringen en beperkte uitbreiding van het winkeloppervlakte. De 6 centra hoeven niet volledig op de schop.

De waarde van de totale vastgoedportefeuille bedraagt nu € 1,9 mrd, waarvan bijna € 1,6 mrd winkelcentra en € 315 mln kantoren en overig. Ruim een derde van de retailportefeuille ligt in Nederland (€ 677 mln), een kwart in Finland en 22% in België. Met de donderdag aangekondigde aankoop van de winkelcentra in Frankrijk (koopsom € 850 mln) zal het zwaartepunt verschuiven naar dat land.

De verbetering van de Nederlandse winkelcentra De Eggert (Purmerend), De Rooselaar (Roosendaal), Etten-Leur en Koningshoek (Maassluis) verloopt volgens Wereldhave goed. In De Eggert is in augustus een H&M gekomen en een nieuw horecaplein. In Roosendaal heeft Wereldhave een voormalig postkantoor getransformeerd en verhuurd aan ANWB en Xenos. In Maassluis is de tweede fase van de renovatie voltooid. De bezoekersaantallen stijgen en de gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse winkelcentra ligt op 98,4%.

De huurinkomsten in de eerste negen maanden van 2014 kwamen uit op € 97,1 mln, ruim 4% lager dan dezelfde periode vorig jaar. Dat komt voornamelijk door de verkoop van vastgoed in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Tegelijk kocht Wereldhave in Nederland de winkelcentra Vier Meren in Hoofddorp en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel.
De like-for-like huurgroei van de retailportefeuille, waarbij nieuwe aankopen buiten beschouwing blijven, ligt ten minste 200 basispunten boven de indexatie.

In juli hebben 5 institutionele beleggers via een 'private placement' in totaal € 265 mln aan financiering verschaft, met looptijden van 7 tot 15 jaar en een gemiddelde rente van 2,9%. De gemiddelde looptijd van de gehele leningenportefeuille is gestegen van 3 naar 5,5 jaar. 95% van de leningen hebben een vaste rente.
Wereldhave voor netto voor € 795 mln aan schulden uitstaan en de loan to value (LTV) bedraagt 33,6% (35,4% aan het eind van het tweede kwartaal). De leencapaciteit is € 653 mln.