DEAL Focus: Scherp aanvangsrendement nieuw Novotel Hoofddorp

Het nieuwe Novotel-hotel dat in aanbouw is tegenover het station Hoofddorp is verkocht tegen een voor deze plek scherp bruto-aanvangsrendement van 7,08%. Dit laat zien hoe groot de belangstelling is van – veel buitenlandse – beleggers voor Nederlandse hotels.

Het nieuwe Novotel-hotel dat in aanbouw is tegenover het station Hoofddorp is verkocht tegen een voor deze plek scherp bruto-aanvangsrendement van 7,08%. Dit laat zien hoe groot de belangstelling is van – veel buitenlandse – beleggers voor Nederlandse hotels.

Vorige week werd bekend dat het Franse Corum Asset Management het 314 kamers tellende 4-sterrenhotel heeft gekocht via een sale-and-lease-back constructie. Ontwikkelaar EFD blijft huurder (contract van 45 jaar) met Accor als manager van het hotel.

Adviseur Dirk Bakker van Colliers, die EFD begeleidt bij de transactie, zegt desgevraagd dat Nederland en zeker Amsterdam zich de afgelopen periode heeft ontwikkeld tot een top-5 locatie in Europa waar internationale beleggers naar kijken.

Wat daarbij zeker een rol bij speelt, zijn de nog steeds enorme verschillen in risicopremie die beleggers in de verschillende markten betalen. Zo is in Londen de BAR voor de beste hotels inmiddels gedaald tot 2–3%.

Opvallend is dat Corum een voor Nederlandse begrippen scherpe prijs over had voor een hotel dat nog in aanbouw is. Bakker zegt dat de yields voor Nederlandse hotels de laatste tijd steeds scherper worden. Naast grote belangstelling van beleggers voor product zijn de stijgende bezetting en hogere kamerprijzen daar debet aan. Overigens wees het Economisch Bureau van ING er deze week in een rapport over de Nederlandse hotelmarkt op dat de internetplatforms voor particuliere aanbieders van kamers, Airbnb voorop, nog veel sneller groeien dan het aantal hotelkamers.

Het Novotel in Hoofddorp is een ontwikkeling van EFD, een ontwikkeldivisie van Borealis Staete. Dat is het moederbedrijf van Bart van der Kamp en Lodewijk van der Meulen, die eind 2013 met dit project van start gingen. Van der Kamp kreeg de afgelopen jaren met The Vincent Hotel Group bekendheid in de wereld van het hotelvastgoed met een flink aantal succesvolle conversies van kantoorgebouwen tot hotels, waaronder een groot aantal vestigingen van Holiday Inn Express-hotels en Hampton by Hilton-hotels.

Zo kocht de Singaporese belegger First Sponsor Group in juni voor € 55 mln Arena Towers met de Holiday Inn en Holiday Inn Express Hotels in Amsterdam Zuidoost erin. Het kantoorgebouw Arena Towers is door The Vincent Hotel Group herontwikkeld. De hotels en bijbehorende parkeerplaatsen zijn voor 45 jaar verhuurd aan TVHG. Verkoper was IVG Institutional Funds (IVG IF).

De verwachting is dat het nieuwe Novotel, dat via station Hoofddorp een uitstekende verbinding heeft met de terminal in Schiphol, een geduchte concurrent gaat worden van de hotels die op Schiphol zelf gevestigd zijn. Met naar schatting € 130–150 per kamer zal Novotel in het 4-sterrensegment een prijsconcurrent zijn van de hotels die dichter bij de terminal zijn gevestigd: Sheraton, Hilton en CitizenM.

Dirk Bakker van Colliers zegt de verdere zakelijke groei van Schiphol nieuwe hotelontwikkelingen mogelijk maakt, maar dat voorzichtigheid is geboden om overaanbod te vermijden. Een aantal van de grote internationale hotelmerken zijn nog niet op Schiphol vertegenwoordigd en kijken actief rond. Zo is Marriott bijvoorbeeld bezig met een snelle internationale expansie van zijn nieuwe hotelmerk Moxy. De Marriott-dochter richt zich op de prijsbewuste jonge reiziger en de budgetbewuste zakenreiziger. Er zijn vestigingen geopend nabij een aantal Europese luchthavens en prominente treinstations (onder andere München, Milaan, Londen, Berlijn, Kopenhagen) en Marriott/Moxy komt naar verwachting ook snel naar Schiphol en Amsterdam.