Sloop GZG-terrein in Den Bosch is begonnen

De sloop van het voormalig hoofdgebouw van het Groot Zieken Gasthuis in het stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch is dinsdag officieel in gang gezet.

De sloop van het voormalig hoofdgebouw van het Groot Zieken Gasthuis in het stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch is dinsdag officieel in gang gezet.

De herontwikkeling van het GZG-terrein is een project van vof GZG, een samenwerkingsverband van AM Real Estate Development en Heijmans Vastgoed. De hoogbouw uit de jaren zestig en zeventig gaat als eerste tegen de vlakte. Met de start van de sloop komt volgens de ontwikkelaar zichtbaar vaart in de transformatie van het GZG-terrein. De sloop zal ongeveer een jaar in beslag nemen, waarna het terrein wordt omgevormd tot een levendig woon-, winkel- en verblijfsgebied, dat integraal onderdeel wordt van de Bossche binnenstad. De rijksmonumenten op het GZG-terrein blijven behouden.

Op het deel van het ruim vijf hectare grote terrein dat nu gesloopt wordt, grenzend aan de Zuid Willemsvaart, de Tolbrugstraat en de Nieuwstraat, komen nieuwe woningen, winkels en verblijfsfuncties die één geheel gaan vormen met de aanwezige monumenten.
In totaal komt er in het gebied 12.000 m² aan winkelruimte, zowel in nieuwbouw als bestaande gebouwen. Het ruim 10.000 m² grote Agora-complex zal onderdak bieden aan de bibliotheek, het stadsarchief en bijna 3800 m² commerciële ruimte.

Op dit moment zijn circa 150 ondernemers, waaronder ontwerpers, kunstenaars, architecten en juristen, gevestigd op het terrein. Hierdoor is een creatieve, dynamische plek ontstaan waar de ondernemers met elkaar samenwerken en elkaar inspireren. Vof GZG heeft met deze innovatieve tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed vorig jaar de LEEGaward gewonnen.
Op donderdag 11 december vanaf 15.00 uur vindt op het GZG-terrein de uitreiking van de LEEGaward 2014 plaats.