Ymere verkoopt huurwoningen in centrum Amsterdam

AMSTERDAM - Ymere gaat de komende vijf jaar 270 woningen en 50 bedrijfsruimten renoveren in het centrum van Amsterdam. Het betreft sociale huurwoningen verdeeld over 90 panden, waarvan een groot deel wordt verkocht.

AMSTERDAM - Ymere gaat de komende vijf jaar 270 woningen en 50 bedrijfsruimten renoveren in het centrum van Amsterdam. Het betreft sociale huurwoningen verdeeld over 90 panden, waarvan een groot deel wordt verkocht.

Bewoners die niet kunnen terugkeren naar hun woning en recht hebben op een sociale huurwoning, krijgen een sociale huurwoning elders in het centrum aangeboden. Huishoudens met een inkomen boven de € 50.000 kunnen met voorrang verhuizen naar een vrije sector woning of koopwoning.

De renovatie is noodzakelijk door de slechte staat van de funderingen en het casco. Ook de indeling van woningen is volgens de corporatie achterhaald. Het onderhoud van de veelal beeldbepalende en monumentale panden is kostbaar en de maandelijkse huur - gemiddeld € 235 - is laag.
De renovatie wordt betaald uit de verkoop van een deel van de woningen. Van de 270 woningen die worden opgeknapt, blijven na renovatie 90 sociale huurwoningen over. Ook wordt een deel van de woningen verhuurd in de vrije sector.

De corporatie onderbouwt de keuze uitvoering: 'Hiermee bedient Ymere de middeninkomens, een groep die op dit moment moeilijk een passende woning kan vinden en daarom in een sociale huurwoning blijft. Door het aanbod te vergroten kan deze groep doorstromen waardoor er sociale huurwoningen vrijkomen.'
'Ymere heeft door heffingen uit Den Haag minder investeringsruimte en moet daardoor keuzes maken over de inzet van de financiële middelen. Een sociale woning in het centrum renoveren is duur, terwijl het geld ook nodig is voor wijken en bewoners elders in de stad.'
'Ymere wil in het centrum een diversiteit aan woningen bieden voor zowel huurders met een krappe beurs, als voor middeninkomens. Ymere streeft naar een gemengde woonvoorraad in het centrum met zowel sociale huur- als vrije sector huur en koopwoningen.'

De sociale woningvoorraad van Ymere in het centrum neemt tot 2020 jaarlijks af met ongeveer 100 woningen. In 2020 heeft Ymere in het centrum nog 4300 sociale huurwoningen; dat nog altijd is 90% van de totale woningvoorraad van Ymere in het centrum van Amsterdam. Dat is ruim boven de 80% die met de gemeente is afgesproken.