EXPO: Savills: Meer dan € 1,7 mrd aan woningbeleggingen

Mede door de opkomst van buitenlandse beleggers bedragen de investeringen in de Nederlandse woningmarkt momenteel al ongeveer € 1,7 mrd. Over geheel 2013 was dat € 1,3 mrd.

Mede door de opkomst van buitenlandse beleggers bedragen de investeringen in de Nederlandse woningmarkt momenteel al ongeveer € 1,7 mrd. Over geheel 2013 was dat € 1,3 mrd.

Met een aantal grote portfolio’s nog op de markt, waaronder die van Vestia, Lips en WIF, zullen de beleggingsvolumes naar verwachting boven de € 2 mrd uitkomen aan het eind van 2014. Dat meldt het nieuwste woningmarktonderzoek van internationale vastgoedadviseur Savills.

Jan de Quay, director investments bij Savills Nederland: ‘De fundamenten van de Nederlandse woningmarkt, namelijk de groeiende vraag, de beperkte voorraad en het relatief lage maar toenemende prijsniveau, maken het tot een zeer interessante beleggingscategorie voor zowel binnenlandse als internationale investeerders. Die laatste groep hebben we in toenemende mate actief zien worden in de afgelopen vijf kwartalen. Meer dan een dozijn internationale beleggers heeft aangegeven in de woningmarkt te willen investeren.’

Savills meldt dat de bruto-aanvangsrendementen in de laatste paar maanden met 10 basispunten zijn verscherpt en momenteel op 5,15% liggen, waar ze naar verwachting de rest van het jaar zullen blijven.

Savills stelt dat de toekomstige woningmarkt wordt bepaald door de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens, de vergrijzing van de bevolking en de concentratie in de richting van de grootste steden. Daarom moeten nieuwe ontwikkelingen met name gericht zijn op het aanbieden van kleinere woningen in de kernsteden.

De woningmarkt is een sterk gereguleerde markt en aanpassingen van de wetgeving hebben in het algemeen dan ook aanzienlijke effecten. Jeroen Jansen, hoofd research bij Savills: ‘De voorschriften voor woningcorporaties zijn strenger geworden en de verhuurdersheffing zal ook na 2017 blijven bestaan. In combinatie met een drie jaar durende begrenzing van de maximale huur voor sociale huurwoningen tot € 699,48, zal dit waarschijnlijk resulteren in een toename van het aanbod van zowel sociale huurwoningen als vrije sectorhuurwoningen aan de markt.’