Vergrijzing vereist herbestemming van winkelmeters

Miljoenen meters die niet voldoen aan de eisen van de kritische, oudere consument, zullen hun huidige functie verliezen. Daarom is in veel gevallen onherroepelijk herbestemming van winkelmeters nodig.

Miljoenen meters die niet voldoen aan de eisen van de kritische, oudere consument, zullen hun huidige functie verliezen. Daarom is in veel gevallen onherroepelijk herbestemming van winkelmeters nodig.

De groep 65-plussers zal in de komende 25 jaar sterk groeien (+60%) en het toekomstig winkellandschap zal bepalen. Reden voor WPM Research om de gevolgen voor het winkellandschap nader te verkennen. Duidelijk is dat het ruimtelijke koopgedrag drastisch verandert naarmate de leeftijd toeneemt; wat zal leiden tot aanzienlijke verschuivingen in het winkelaanbod.

De groep 65-plussers telde begin 2015 circa 2,7 mln mensen. In 2040 zal dit aantal zijn toegenomen tot 4,6 mln inwoners, 27% van de totale bevolking. De regionale verschillen zijn echter groot. Zo zal in 2040 in Oost-Nederland 33% van de mensen ouder zijn dan 65 jaar. Op gemeentelijk niveau zal het aandeel ouderen soms nog groter zijn.

De seniore consument kiest voor kwaliteit. Denk daarbij aan een veilige (winkel)omgeving en andere bezoekmomenten, combinatiebezoek met recreatieve functies, etc. De senior van de toekomst heeft tijd, is mobiel en kent geen koopdwang. Zij verandert regelmatig van bestemming. Waar mogelijk combineert deze het nuttige met het aangename. Ouderen zien winkelen meer dan jongeren als een vorm van onthaasten. In die sfeer worden ook de horeca en bijvoorbeeld musea in de buurt van winkelcentra steeds belangrijker. Gemak, service, schoon en veilig worden belangrijke onderwerpen binnen winkelgebieden. Ouderen hebben alle tijd om er op uit te gaan. Boodschappen doen en winkelen is een gemakkelijke en niet perse dure manier om even naar buiten te gaan, even van huis te zijn.

Impact op winkelcentra
In gebieden als Amsterdam en Rotterdam blijft het aantal winkelmeters gezien de bevolkingsontwikkeling nog wel even doorgroeien. Wat dat betreft worden de verschillen met regio’s in het oosten, zuiden en noorden van Nederland steeds groter. Daarbij worden de verzorgingsgebieden van winkelcentra steeds groter. Dit gaat veel voor het winkellandschap betekenen. Miljoenen meters die niet voldoen aan de eisen van de kritische, oudere consument, gaan hun huidige functie verliezen. Daarom is in veel gevallen onherroepelijk herbestemming van winkelmeters nodig. De grootste leegstand in winkels is nu al in gebieden waar de bevolkingskrimp nog wordt verwacht; vergrijzing versterkt dit effect nadrukkelijk.

Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel. Winkels en winkelgebieden die iets extra’s te bieden hebben kunnen juist ook profiteren van toenemende vergrijzing. De samenstelling van het gehele voorzieningenaanbod, dus niet alleen de winkels, speelt in belangrijke mate een rol bij een positieve customer journey van de seniore consument. Een winkelcentrum moet tevens meer bieden dan alleen het juiste aanbod, zoals bankjes, brede gangpaden, een overzichtelijke plattegrond, liefst geen niveauverschillen, duidelijke signing, toiletten en (dag)horeca. Daarnaast is een goede (persoonlijke) service door ondernemers vaak een cruciale factor in de beleving. Voor winkels en winkelcentra die daar goed op inspelen, kan de vergrijzing dus een kans betekenen.