Leegstand Willemsoord teruggebracht tot 24%

Als het nieuwe theater op de voormalige Rijkswerf Willemsoord in het derde kwartaal open gaat, is de leegstand in het multifunctionele gebied teruggebracht tot 24%.

Als het nieuwe theater op de voormalige Rijkswerf Willemsoord in het derde kwartaal open gaat, is de leegstand in het multifunctionele gebied teruggebracht tot 24%.

Dat meldt Ontwikkelings- en Exploitatiemaatschappij Willemsoord, een bv met de gemeente Den Helder als aandeelhouder. De verhuur nam toe met 4,5%. Willemsoord noteerde in 2013 een negatief exploitatieresultaat van ongeveer € 550.000 en over 2014 komt het nettoverlies naar verwachting uit op € 450.000. Met de komst van het theater in september 2015 en ervan uitgaande dat de nu nog leegstaande panden verhuurd worden, verwacht de onderneming in 2016 break-even spelen.

Op Willemsoord staan 22 gebouwen, waarvan 15 met de status Rijksmonument. Er is een marine- en reddingsmuseum, een bioscoop, kinderspeelparadijs, casino en restaurant. In 2013 opende het bezoekerscentrum met een VVV-vestiging. Ook zijn er verschillende bedrijven gevestigd, twee restaurants en een café. Willemsoord trekt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers.
Restaurant Dok51 ging juli vorig jaar failliet, nadat het eerder dat jaar geopend was. De vorige horeca-exploitant in oude scheepmakerswerkplaats redde het ook niet en ging in 2011 failliet, meldt het Noord-Hollands Dagblad. Daarna stond het pand drie jaar leeg.
De schouwburg, waarvan de bouw in 2014 werd gestart, zal in het derde kwartaal van dit jaar de deuren openen. Het door Frits van Dongen ontworpen complex, deels in een bestaande loods, krijgt een oppervlakte van 7500 m².

Voor de twee leegstaande panden zoekt directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord bv met name een nautisch gerelateerd bedrijf en een hotel als huurders. Voor de hotelaccommodatie is een business case met enige schetsontwerpen voorhanden. In combinatie met de ontwikkeling van de jachthaven als verbinding tussen de Waddenzee en het binnenland is een hotel volgens Broekmeulen van grote betekenis.

Voor de verbinding is, dankzij de subsidie van het Waddenfonds, de sluis ‘Boerenverdriet’ al in restauratie genomen. De keersluis wordt begin 2016 opgeleverd. Rond het grote terrein het Schuine Dok is een nieuwe ontwikkeling op handen; in samenwerking met Zeestad nv staan plannen op stapel om tot een horecacomplex met innovatieve concepten te komen.