Locus 2, 2015: De grootste transformatiepanden

Transformaties vernieuwen de stad Menig wethouder zou het graag willen: de hele stad met de grond gelijk maken en opnieuw optrekken. Onze wethouders moeten het echter doen met onder andere transformaties van bestaande gebouwen. Soms industrieel erfgoed, meestal leegstaande kantoren. Op deze pagina zeven grote kantoortransformaties die momenteel plaatsvinden. [i]Locus 2 (najaar 2015) - De stad vernieuwt[/i]

Transformaties vernieuwen de stad
Menig wethouder zou het graag willen: de hele stad met de grond gelijk maken en opnieuw optrekken. Onze wethouders moeten het echter doen met onder andere transformaties van bestaande gebouwen. Soms industrieel erfgoed, meestal leegstaande kantoren. Op deze pagina zeven grote kantoortransformaties die momenteel plaatsvinden.

Locus 2 (najaar 2015) - De stad vernieuwt


Amsterdam
Pand: VEN Amsterdam
Metrage: 45.000 m²
Het heette tot voor kort The Dam en was lange tijd het grootste leegstaande kantoor in Amsterdam en het symbool van de mislukking van Sloterdijk als kantorengebied. Maar nu wordt er hard gewerkt aan een verticaal uitgaansgebied. Het pand is omgedoopt tot VEN Amsterdam en gaat een groot congreshotel, een casino, horeca, bars en ook nog short-stay verblijven herbergen (zie ook pag. 19).

Den Haag
Pand: Oostduinlaan
Metrage 32.000 m²
Het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan 75 in het Benoordenhout wordt verbouwd tot een appartementencomplex met bijna 300 luxe woningen. Op de begane grond komt ruimte voor een kleine horecagelegenheid. Initiatiefnemer van dit project is Pinnacle, die inmiddels het naastgelegen gebouw heeft gesloopt en met de transformatie van het hoofdgebouw van start is gegaan.

Apeldoorn
Pand: Achmea Campus
Metrage: 45.000 m²
Certitudo Capital durft. De ontwikkelaar heeft afgelopen zomer het oude hoofdkantoor van Achmea gekocht, een iconisch gebouw naar ontwerp van Herman Hertzberger, die ook meedenkt over de transformatie naar woningen. Eerder transformeerde Certitudo diverse leegstaande kantoorgebouwen in Nederland.

Eindhoven
Pand: E-complex
Metrage: 43.000 m²
Lee Foolen en Marc Reijs van City Pads hebben het voormalig hoofdkantoor van Philips Lighting in Eindhoven onder hun hoede genomen. Zij realiseren niet alleen circa 600 woningen in het bestaande gebouw, maar bouwen op het 3,5 ha grote terrein ook vier woontorens met in totaal 1000 appartementen. Het is daarmee het grootste project van City Pads.

Amsterdam
Pand: De Studio
Metrage: 44.000 m²
De Studio is de nieuwe naam van het vroegere GAK-gebouw in Amsterdam-West. Het wordt geschikt gemaakt voor starters- en studentenwoningen en bijbehorende voorzieningen. Initiatiefnemers AM en Stadgenoot meldden onlangs dat alle eenheden verkocht zijn. Na de realisatie van 320 studio’s in de noordvleugel zijn medio 2015 de 331 studio’s van de zuidvleugel opgeleverd.

Diemen
Pand: Campus Diemen Zuid
Metrage: 50.000 m²
Dit project is het grote succes van ontwikkelaar André Snippe. Hij kocht vijf naast elkaar gelegen leegstaande kantoortorens op en maakte er een studentencampus naar Amerikaans model van. Het project is onlangs verkocht aan belegger Greystar en Snippe transformeert rustig verder met het naastgelegen Holland Park. Als deze woonwijk klaar is, heeft Snippe Diemen verlost van maar liefst 150.000 m² leegstand.

Den Haag
Pand: Wijnhavenkwartier fase 1
Metrage: 100.000 m2
Een aantal ministeries gaat grootscheeps op de schop. Momenteel is bouwer Heijmans bezig met de herontwikkeling van het voormalige pand van het ministerie van BZ en Koninkrijksrelaties, het Wijnhavenkwartier. Hier komen woningen en commerciële ruimte in plus een vestiging van de Universiteit Leiden.