ING betaalt € 11,5 mln voor Frankemaheerd

Project Orange bv heeft kantoorgebouw Frankemaheerd aangekocht voor een bedrag van € 11,5 mln. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. Project Orange is een nieuwe bv die is opgericht door ING om de grote huisvestingsoperatie vorm te geven.

Project Orange bv heeft kantoorgebouw Frankemaheerd aangekocht voor een bedrag van € 11,5 mln. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. Project Orange is een nieuwe bv die is opgericht door ING om de grote huisvestingsoperatie vorm te geven.

ING wil een nieuw hoofdkantoor laten bouwen op de plek van Frankemaheerd, een gebouw uit 1986. Vorige week maakte de bank al bekend dat het contract voor de aankoop was getekend, zonder financiële details bekend te maken. De verkoper van het 40.000 m² grote complex is corporatie Rochdale.

Onderdeel van de huisvestingsoperatie is ook dat de ict-activiteiten geconcentreerd worden in Haarlerbergpark. ING kocht dit 46.000 m² grote gebouw vorig jaar aan voor € 42 mln. Andere huurders zijn onder andere Cisco (11.000 m²), Koning & Hartman en Merck Chemicals. ING heeft het gebouw onlangs weer verkocht aan de Amerikaanse belegger Moor Park, voor meer dan het dubbele van het aankoopbedrag (€ 88 mln). De bank huurt het gehele complex voor 10 jaar en wil het uiteindelijk ook geheel in gebruik nemen. De huurcontracten van de andere gebruikers, die ING overneemt, hebben looptijden van drie tot vijf jaar.
Het voormalige hoofdkantoor van ING Group aan de Zuidas (De Schoen) wordt omgeturnd tot multi-tenant gebouw en verkocht. Advocatenkantoor Lexence is alvast als huurder aangetrokken. Die verhuist begin volgend jaar.

Meedenken over toekomst Zandkasteel
Frankemaheerd zal worden gesloopt en vervangen door een nieuw hoofdkantoor met een campusachtige uitstraling voor ING International met een totale vloeroppervlakte van ongeveer 24.000 m². Dat is veel kleiner dan het 52.000 m² grote kantoor Amsterdamse Poort aan het Bijlmerplein (in de volksmond het Zandkasteel) dat de bank huurt van de Duitse belegger MPC.
Naar verluidt zijn OVG en G&S in de race voor de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor. ING blijft ook betrokken bij de herontwikkeling van het Zandkasteel. In overleg met de eigenaar en de lokale autoriteiten worden hiervoor verschillende scenario's uitgewerkt.

Verdachte aankoop in 2008
Het 40.000 m² grote complex Frankemaheerd is het voormalig hoofdkantoor van Hema en Bijenkorf en stond jarenlang leeg. Rochdale verhuurt het tegenwoordig onder het predicaat ZoMixed aan startende ondernemers en creatieve gebruikers.
In 2008 kocht de van fraude verdachte oud-directeur Hubert Möllenkamp van Rochdale Frankemaheerd aan voor € 46,5 mln, terwijl het getaxeerd was op slechts € 31 mln. Zijn plan was hier hoofdzakelijk sociale woningbouw te realiseren. De toezichthouders moesten indertijd in een dag beslissen over de aankoop, zo bleek vorig jaar tijdens de Parlementaire Enquête Woningcorporaties. Frankemaheerd was een van de redenen waarom Möllenkamp in 2008 geschorst werd.

Solidiam
De verkoper was asset manager Solidiam, een onderneming van Sjaak van Vliet en Ronald Egger. Solidiam had het complex eerder dat jaar aangekocht van de Duitse belegger Meag, als onderdeel van een grotere deal die 6 kantoorgebouw omvatte. Uit de rapportage van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties blijkt dat de aankoopsom van de 6 kantoren destijds € 49,9 mln was.
Solidiam zou in eerste instantie voor 50% participeren in de ontwikkeling en ook in het resultaat
van de ontwikkeling. Dit werd later geschrapt uit de overeenkomst.

Hema en Bijenkorf vertrokken in 2010 naar respectievelijk de voormalige NDSM-werf en Atlas Arena. Het nieuwe Hema hoofdkantoor is onlangs verkocht aan Zabar Group Investments/Menora Mivtachim en Meijer Realty Partners. Atlas Arena is eigendom van Vastint.