Corporaties verwachten dat beleggers commerciële opgave niet oppakken

UTRECHT - Minister Blok heeft een aangepast wetsvoorstel Herziening Woningwet (de concept-novelle) ter consultatie voorgelegd. Corporaties geven de novelle een onvoldoende, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Finance Ideas.

UTRECHT - Minister Blok heeft een aangepast wetsvoorstel Herziening Woningwet (de concept-novelle) ter consultatie voorgelegd. Corporaties geven de novelle een onvoldoende, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Finance Ideas.

Belangrijke reden hiervoor is de verwachting dat het verkrijgen van financiering voor commerciële activiteiten moeilijker wordt. De verwachting dat beleggers de commerciële opgave niet oppakken en de onzekerheid omtrent het beleid van gemeenten bij de mogelijkheid om sociale woningen over te hevelen naar de commerciële portefeuille, dragen tevens bij aan het negatieve oordeel.

Administratieve scheiding
De novelle geeft corporaties de mogelijkheid om de scheiding van sociale en commerciële activiteiten vorm te geven door middel van een administratieve of juridische splitsing. De meerderheid van de corporaties (71%) kiest voor een administratieve scheiding.
Ten opzichte van juridische scheiding is het palet aan commerciële activiteiten dat een corporaties mag uitvoeren bij administratieve scheiding minder breed. Corporatiebestuurders kiezen er hiermee voor om zich meer op hun kerntaak te richten.

Beheerlasten stijgen
Corporatiebestuurders verwachten dat hun huidige commerciële portefeuille afneemt als gevolg van de novelle. Daarentegen passen corporaties de commerciële voornemens niet aan en heeft de novelle geen gevolgen voor de verkoopambities van corporaties. Verontrustend is dat 59% van corporatiebestuurders denkt dat de beheerlasten stijgen als gevolg van de novelle.

Overhevelen
Corporaties gaan zeer beperkt gebruik maken van de mogelijkheid om initieel sociale woningen over te hevelen naar de commerciële portefeuille. Dit heeft onder andere te maken met de onzekerheid omtrent het beleid van gemeenten. Zij dienen namelijk de overheveling goed te keuren.

De extra Corporatie Survey is gebaseerd op onderzoek onder circa 600 corporatiebestuurders en managers. Aan het extra onderzoek, dat plaats vond medio februari 2014, hebben 143 bestuurders en managers deelgenomen.