Bouwfonds IM betaalt € 52 mln voor De Admiraliteit in Rotterdam

Bouwfonds Investment Management (IM) heeft De Admiraliteit (circa 21.000 m²) in Rotterdam verworven. Het totale investeringsvolume bedraagt ongeveer € 52 mln. City Pads is de ontwikkelaar van dit project.

Bouwfonds Investment Management (IM) heeft De Admiraliteit (circa 21.000 m²) in Rotterdam verworven. Het totale investeringsvolume bedraagt ongeveer € 52 mln. City Pads is de ontwikkelaar van dit project.

Het complex ligt dicht bij het centrum van de stad in Kralingen-West. Het is de eerste keer dat alle drie de pan-Europese residentiële fondsen van Bouwfonds IM samen op één locatie investeren.

Het kantoor werd vorig jaar door een combinatie van de Rotterdamse ontwikkelaar Uvastgoed en bouwer ABB aangekocht van het Duits fonds HFS, gemanaged door WealthCap. De koopsom was volgens het Kadaster toen circa € 9,5 mln. Vervolgens sloot hun gezamenlijke bv, De Nieuwe Admiraliteit (DNA), een onvoorwaardelijke koopovereenkomst met City Pads, met afname een jaar later. Vanaf dit moment is City Pads (als toekomstig koper) actief geweest met de ontwikkeling van dit object. City Pads heeft vervolgens een onherroepelijke omgevingsvergunning verkregen voor een woonbestemming en op haar beurt een koop- en aannemingsovereenkomst gesloten met Bouwfonds IM, dat het gebouw turn key opgeleverd krijgt van City Pads. De koop door City Pads van DNA BV heeft op dezelfde dag plaatsgevonden als de verkoop van City Pads aan Bouwfonds IM (ABC). ABB blijft actief als aannemer op het project. Uvastgoed speelt nu dus geen rol meer.

De Admiraliteit is een leegstaand kantoorgebouw gelegen op Admiraliteitskade 40, 50 en 60 in de wijk Struisenburg wijk, in de buurt van Kralingen. Het pand, gebouwd in 1989, bestaat uit drie geschakelde torens, die allemaal 12 verdiepingen tellen. De aankoop van toren A (€ 14 mln) gebeurt voor het individuele mandaat van Bouwfonds IM. Toren B is voor het Bouwfonds European Residential Fund (€ 16,8 mln) en toren C voor het Europese Student Housing Fund (€ 22,1 mln).

Het pand wordt herontwikkeld tot starters- en studentenwoningen. Het wordt volledig gerenoveerd en moet uiteindelijk voldoen aan energielabels A en B. Alle units worden ingericht met een eigen badkamer en keuken met inbouwapparatuur. Toren A zal bestaan uit 35 studio’s en 102 appartementen, toren B uit 76 studio’s en 106 appartementen en toren C uit 263 studio’s en 5 appartementen. Daarnaast zullen 500 bergingen, 400 parkeerplaatsen en 700 plaatsen voor fietsen worden gerealiseerd. Er komen twee terrassen voor gemeenschappelijk gebruik, een sky gym en een wasserette. De levering van de nieuwe studentenhuizen is gepland voor de tweede helft van 2015.

Xavier Jongen, fund director van de Bouwfonds European Residential Funds, is blij met het tweede transformatieproject van Bouwfonds IM in Nederland: ‘Dit is de eerste keer dat onze pan-Europese residentiële fondsen alle drie samen investeren in één locatie. We bereiden vergelijkbare investeringen voor, omdat we zo de omvang ervan kunnen vergroten terwijl we de risico’s op fondsniveau beperken.’

Jongen noemt Rotterdam een zeer aantrekkelijke markt voor investeringen in studentenhuisvesting. ‘Het is de tweede stad van Nederland en heeft meer dan 22.000 studenten. Dat aantal zal alleen maar toenemen tussen 2014 en 2021. Binnen Rotterdam heeft het gebouw een uitstekende locatie: het centraal station van Rotterdam ligt op slechts 15 minuten rijden met de fiets, de Erasmus Universiteit in Kralingen-Oost ligt op slechts 10 minuten fietsafstand, en de belangrijkste winkelstraten zijn in 15 minuten te bereiken. Met deze aankoop kunnen we voldoen aan een deel van de vraag naar woningen voor starters en studenten in Rotterdam.’