Hanzevast nog in gesprek met financier over wankelend Fusiefonds

Hanzevast en FMS Wertmanagement zijn nog in gesprek over een oplossing voor de aflopende financiering voor het Fusiefonds van Hanzevast. Het fonds staat fors onder water.

Hanzevast en FMS Wertmanagement zijn nog in gesprek over een oplossing voor de aflopende financiering voor het Fusiefonds van Hanzevast. Het fonds staat fors onder water.

De lening die het Duitse FMS heeft verstrekt aan het Fusiefonds had een looptijd van vijf jaar en is nu verlopen. Hanzevast laat weten dat de bezetting van de portefeuille zodanig is, dat wel de rente en de noodzakelijke renovaties betaald kunnen worden. Sinds meerdere jaren worden de aflossingen echter niet betaald.

Rit omhoog meemaken
Hanzevast in een reactie: 'We spreken met de bank over mogelijkheden en voorwaarden voor het uitnemen van de financiering door het fonds zelf. Daarmee zouden we de belangen van zowel de financier als het fonds kunnen dienen. Het grote aantal participaties binnen het Fusiefonds maakt het mogelijk, om met een relatief geringe bijdrage per participatie, een zeer groot bedrag bijeen te brengen. Een dergelijke oplossing is daardoor goed mogelijk en geniet onze voorkeur. Een aantal vergelijkbare trajecten hebben we in 2014 succesvol afgerond. Op deze wijze willen we na de door de crisis veroorzaakte rit naar beneden, met lagere bezettingsgraden en lagere huurprijzen, ook de rit omhoog, met stijgende bezettingsgraden en stijgende huurprijzen, maken met onze beleggers.'

Hanzevast wijst erop dat hoewel de bezettingsgraad van de panden de afgelopen jaren tot onder de 50% is gezakt, de aantrekkende vastgoedmarkt ook te merken is in de portefeuille van het Fusiefonds: 'In 2015 konden we meer nieuwe gebruikers in onze gebouwen verwelkomen, dan er ten gevolge van aflopende huuroverkomsten en/of faillissementen zijn vertrokken. Daardoor is de leegstand in 2015 voor het eerst sinds het begin van de crisis, weer afgenomen in plaats van toegenomen.'

Bad Bank
Het Fusiefonds is in ontstaan in 2009 toen 9 vastgoedcv's van Hanzevast werden samengevoegd. De financier destijds, Hypo Real Estate (HRE) had meer vertrouwen in één keer dertig panden als onderpand, dan negen keer drie. HRE redde het uiteindelijk niet en is opgegaan in de 'Bad Bank' FMS.

Het Fusiefonds bestaat uit 32 kantoorpanden met een totaal oppervlakte van ruim 133.000 m². In het fusiefonds is ruim € 261 mln geïnvesteerd, waarvan circa € 160 mln door de bank. In het laatste jaarverslag over 2014 werd de leegstand berekend op 43% en werden de panden op € 63 mln getaxeerd. De huurstroom bedroeg in 2014 € 7,6 mln per jaar.
Sinds het derde kwartaal 2011 hebben de participanten geen uitkering meer ontvangen maar zijn alle opbrengsten naar de bank gegaan.

Vorige maand lukte het een andere vastgoedcv-aanbieder en beheerder, Annexum, op het laatste nippertje de herfinanciering van zijn Vastgoed Fundament Fonds rond te krijgen. Voormalig financier ING had al enkele panden ter veiling aangeboden. Uiteindelijk heeft DRC Capital uit Londen, een institutioneel beleggingsfonds, een financiering verstrekt met een looptijd van drie jaar, zo liet Annexum weten.