Colliers: Tweedeling op logistieke markt neemt toe

AMSTERDAM - De vraag naar logistiek vastgoed in Nederland blijft groot. Het blijft daarmee in trek bij investeerders.

AMSTERDAM - De vraag naar logistiek vastgoed in Nederland blijft groot. Het blijft daarmee in trek bij investeerders.

Door een beperkt kwalitatief hoogwaardig aanbod blijven de huurprijzen stabiel en verbeterden de yields op de logistieke hotspots. De leegstand van oudere complexen neemt toe. Dit blijkt uit de Benelux Industrial & Logistics Rents map H1 2014 van Colliers, waarin een overzicht gegeven wordt van de laatste ontwikkelingen op de logistieke markt.

Op de logistieke markt is er een groeiende vraag naar campussen en XL/distributiecentra (DC XL). Het aanbod van kwalitatieve bedrijfsruimte is echter laag in Nederland. Door de ontwikkelingen in de logistieke markt neemt de leegstand van oudere centra sterk toe. Deze centra voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen ten aanzien van locatie en technische kenmerken. Coliers ziet een nadrukkelijke toename op de korte en middellange termijn van build-to-suits. Verder is er grote interesse in de logistieke markt van (institutionele) beleggers, met name van buiten Europa.

Daarnaast zijn er grote regionale verschillen. Zo staan in de Amsterdamse haven en op Schiphol de huurprijzen onder druk. Schiphol blijft wel de locatie met de hoogste tophuurprijs. De markt voor deze logistieke ruimtes aan de landingsbaan trekt slechts een specifiek soort bedrijvigheid aan. Op de locaties gelegen op de as Antwerpen/Rotterdam - Rürhgebied, zoals Breda en Venlo, blijven de huurprijzen stabiel. Een uitzondering is Tilburg, dat zich snel ontwikkelt als logistieke locatie. Hier wordt in het komende jaar een huurstijging verwacht. Ook de yields verbeterden in Tilburg en de overige locaties op deze as door een beperkt beleggingsaanbod.