Dynamis: ‘Beleving’ voor winkels belangrijker dan ooit

AMSTERDAM - Door de veranderende bevolkingssamenstelling en de toename van online shoppen is de manier waarop winkels in de markt profileren van belang. Ook moeten stadscentra zich als concept profileren.

AMSTERDAM - Door de veranderende bevolkingssamenstelling en de toename van online shoppen is de manier waarop winkels in de markt profileren van belang. Ook moeten stadscentra zich als concept profileren.

Dat staat in het Dynamis-jaarrapport Sprekende Cijfers Retailmarkten.

In de winkelmarkt staan consumenten centraal. Doordat de bevolkingssamenstelling anders wordt, verandert ook de doelgroep van winkeliers. Nederland vergrijst verder en de beroepsbevolking dreigt te krimpen. Op lange termijn is de verwachting dat dit een dalende consumptie tot gevolg heeft.

Door internet en een breed scala aan webshops is het niet altijd meer nodig om een fysieke winkel te bezoeken. Consumenten vergelijken online eenvoudig prijzen en producten met elkaar, die kunnen worden aangeschaft en bezorgd zonder dat ze daarvoor het huis uit moeten.

Waarom bezoeken we dan toch nog fysieke winkels? Allereerst is winkelen onderdeel van ons dagelijks leven. Daarnaast is het bezoeken van fysieke winkels een vrijetijdsbesteding om elkaar te ontmoeten, om producten uit te proberen, om advies in te winnen en voor service.

Vernieuwing
Verder wil een consument graag ergens verblijven waar hij wordt vermaakt, dingen kan beleven en ervaren met anderen. Kortom, de stad dient voldoende attractief te zijn en beleving en dynamiek te bieden. Mede door het winkelen via internet verdwijnen winkels met standaardproducten. Hierdoor ontstaat verdringing van winkels en vindt vernieuwing plaats.

De manier waarop winkels in de markt staan is belangrijker dan ooit. Door onder andere nieuwe technologieën dienen winkeliers in te spelen op de huidige ontwikkelingen om klanten te behouden of aan te trekken.

Door de veranderende behoefte van de consument is het van belang dat het stadscentrum als concept naar buiten toe treedt met een aantrekkelijke inrichting en een hoge kwaliteit van collectieve of openbare ruimten.

Huurdifferentiatie
Zelfstandige ondernemers met exclusieve producten zorgen voor dynamiek, attractiviteit en beleving en zijn daarmee onmisbaar in de winkelstraat. Deze ondernemers vestigen zich met name in de aanloopstraten en niet in de A1-straten tussen de grote winkelketens. De vraag naar grote winkelpanden neemt met name toe in het A1-winkelgebied, waar de bekende winkelketens domineren.

Het tekort aan dergelijke grote objecten stuwt de huurprijzen. Anderzijds, door de concurrentie met grote filiaalbedrijven overleven niet alle kleine winkeliers. Het gevolg is dat hun winkels mogelijk leeg komen te staan en niet aansluiten op de vraag naar grotere units. Dit leidt tot huurdifferentiatie.