Hogere straffen voor verdachten Klimop-zaak

Jan van Vlijmen, hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak Klimop, krijgt in hoger beroep 7 jaar celstraf. Cees Hakstege, voormalig directeur Bouwfonds, is vrijgesproken.

Jan van Vlijmen, hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak Klimop, krijgt in hoger beroep 7 jaar celstraf. Cees Hakstege, voormalig directeur Bouwfonds, is vrijgesproken.

De meeste van de 12 verdachten in de Klimop vastgoedfraudezaak kregen in het hoger beroep een hogere straf opgelegd dan in eerste aanleg.

In eerdere aanleg kreeg van Vlijmen hij 4 jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep 7 jaar cel.

Cees Hakstege, voormalig directeur van Bouwfonds, is vrijgesproken. De rechter acht niet bewezen dat hij aan een criminele organisatie deelnam. In eerste aanleg kreeg Hakstege 240 uur werkstraf en die straf is onherroepelijk. Het OM had drie jaar geëist.

Diederik Stradmeijer krijgt 18 maanden cel opgelegd. In eerdere aanleg kreeg hij twee jaar celstraf opgelegd.

Notaris Jan Carel Kloeck krijgt 4 jaar cel opgelegd, veel hoger dan de 21 maanden die het OM geëist had. Het Hof vindt echter dat een notaris een bijzondere positie heeft en dat betrouwbaarheid bij deze beroepsgroep zeer belangrijk is.

Will Frencken, voormalig directeur Philips Pensioenfonds, heeft 5 jaar cel gekregen. In eerdere aanleg was dat 4 jaar. het Hof rekent hem aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag heeft genomen.

Rob Lagaunne, voormalig directeur Philipspensioenfonds, wordt ook zwaarder gestraft dan in eerste aanleg. Hij heeft in hoger beroep 2 jaar celstraf gekregen, dat was in eerste aanleg 1 jaar.

Projectontwikkelaar Hans van Tartwijk heeft in hoger beroep 3 jaar celstraf gekregen, net zoveel als de eis van het OM. Eerder kreeg hij 30 maanden opgelegd. Van Tartwijk is schuldig bevonden aan deelname van een criminele organisatie, het witwassen van geld en valsheid in geschriften.

Jimmy Kroom moet voor 16 maanden de cel in. De eis van het OM was 240 uur werkstraf. In eerste aanleg was de straf nog een werkstraf van 200 uur. De rechter acht Kroon schuldig aan deelname van een criminele organisatie en valsheid in geschrifte.

Voormalig financieel directeur van Bouwfonds Olivier Lambert kreeg een celstraf van 5 jaar, gelijk aan de eis van het OM. In eerder aanleg hoorde Lambert 3 jaar tegen zich.

Jack del Castilho krijgt in hoger beroep 3 jaar celstraf voor witwassen.

Registeraccountant Eric Frische kreeg in hoger beroep 18 maanden cel. Dat is minder dan de eerdere uitspraak van 30 maanden en de eis van 4 jaar.

Gerelateerde artikelen: