Nieuwe natuur-inclusieve en biobased sociale huur in Leeuwarden-Oost

De ‘Bouwerscompetitie biobased en natuurinclusief bouwen in Leeuwarden Nieuw Oud Oost’ is gewonnen door een team van Bam Wonen, Bureau Biota, bureau SLA, Landscape Collected en Site Practice.

 

Het winnende plan draagt de naam ‘beHagen’en bestaat uit 50 sociale huurwoningen. De duurzame en natuurinclusieve woningen worden gebouwd met biobased materialen. Kenmerkend in Leeuwarden-Oost is het uitgebreide netwerk van hagen. Met beHagen wordt voortgebouwd op dit fijnmazig stedelijk natuurnetwerk door een grote diversiteit aan hagen prominent terug te laten komen als erfafscheiding van het bouwblok. De woningen voor woningcorporatie WoonFriesland worden gebouwd volgens het ‘flow concept’, het industriële houten woningconcept van Bam.

WoonFriesland, gemeente Leeuwarden en het College van Rijksadviseurs (CRa) nodigden teams van ontwerpende, adviserende én uitvoerende partijen uit een betaalbaar, biobased en natuurinclusief integraal plan te maken voor een bouwveld in Leeuwarden Nieuw Oud Oost, en ook de woningen daadwerkelijk te bouwen.

Drie teams werkten hun visie op de opgave uit tot een ontwerp. Naar het oordeel van de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, getuigt het ontwerp van een aantrekkelijke vormgeving en stedenbouwkundige kwaliteit. "Met het hagenconcept zoekt het projectteam aansluiting bij de cultuurhistorische waarde van het gebied", aldus Veenstra. De jury constateerde dat ook de twee andere plannen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe bouwcultuur. "De ontwerpen tonen aan dat betaalbaar en op schaalbaar biobased en natuurinclusief bouwen ook voor sociale woningbouw de toekomst heeft."

 

img
Redacteur
Profiel