Heijmans: Stijgende trend woningverkopen houdt aan

Bouw- en vastgoedonderneming Koninklijke Heijmans is het jaar goed gestart, zo blijkt uit de eerstekwartaalcijfers. De orderportefeuille blijft op niveau, de omzetprognose is onveranderd en er zijn opnieuw meer woningen verkocht.

‘Het is een fijne constatering dat we in het eerste kwartaal van 2024 volgens verwachting hebben gepresteerd’, zegt CEO Ton. ‘Zo houdt de stijging van het aantal woningverkopen aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar. Ook halen we voordeel uit het gecombineerde woningaanbod van Heijmans en Van Wanrooij, waarvan de verkoop- en omzetcijfers sinds dit jaar zijn samengevoegd.’

Woningverkopen

Het verkoopvolume nieuwbouwwoningen van Heijmans (incl. Van Wanrooij) is in de periode januari tot eind april 2024 uitgekomen op 952, een stijging ten opzichte van hetzelfde tijdvak in 2023. Vooral de verkoop van grondgebonden woningen aan particulieren (B2C) is beter dan vorig jaar (+ruim 30% op vergelijkbare basis). De verkopen aan beleggers/corporaties (B2B) zijn op gelijk niveau gebleven.

De aantrekkende woningverkopen resulteren naar verwachting met name in een gezonde groei in omzet en resultaat na 2024. De structurele schaarste op de woningmarkt voor grondgebonden woningen is onverminderd hoog. Dit stuwt volgens Heijmans het vertrouwen dat de verkoopvolumes in de nieuwbouwmarkt op peil blijven voor de middellange termijn.

Bredere kijk op nieuwbouw

Heijmans maakt zich, met het oog op de (middel)lange termijn, wél zorgen om het gebrek aan nieuwe plancapaciteit en de traagheid van de vergunningverlening op de woningmarkt. Zonder kordaat optreden van de Nederlandse overheid zal dit de komende jaren een vertragend effect houden op de verkopen. Heijmans pleit voor een bredere kijk op nieuwbouw, die moet leiden tot een juiste mix van nieuwe woningen. Ton Hillen: ‘De focus ligt nu te nadrukkelijk op verruiming van het aanbod betaalbare woningen. Aandacht voor dit deel van de markt is belangrijk, maar we mogen daarbij doorstroming niet uit het oog verliezen. De woningmarkt is juist gebaat bij nieuwe woningen in het midden en hogere segment ten gunste van een goede doorstroming, zodat er ook meer bestaande woningen voor starters beschikbaar komen.’