Door drugslab vervuild perceel Utrecht eindelijk in verkoop

Eén van de grootste drugslabs ooit in Midden-Nederland werd in maart 2020 bij toeval aan de Spoorlaan 35 in Overberg, Utrechtse Heuvelrug, ontdekt. Vier jaar en € 2,1 mln verder gaat de grond binnenkort in de verkoop voor woningbouw.

Het lab waar synthetische drugs werden geproduceerd was ingericht in een vrijstaande woning van 144 m² met een flinke lap grond eromheen. Nabij lagen vijvers en een bloeiend bos met Rhododendrons. Van het bos is helaas niets overgebleven, want de bodem was dermate vervuild dat een ingrijpende saneringsoperatie noodzakelijk was.

De verontreinigingen in de grond en het grondwater hadden zich over een oppervlakte van meer dan 3.000 m² en tot een diepte van meer dan 4 meter verspreid. Tijdens de sanering is bijna 10.000 ton sterk verontreinigde grond afgevoerd en 70.000 kuub grondwater onttrokken en gezuiverd.

De saneringskosten bedragen uiteindelijk € 2,1 mln, maar deze kosten kunnen niet worden verhaald op de inmiddels kaalgeplukte eigenaren van het drugslab. De provincie Utrecht heeft voor de sanering een specifieke bijdrage (SPUK) bij het Rijk aangevraagd en gekregen.

Gedeputeerde Water en Bodem van de provincie Utrecht Has Bakker: “Het is verdrietig om te zien dat de productie van drugs zo’n grote verontreiniging in de bodem heeft veroorzaakt. Het is echt verschrikkelijk schadelijk voor het milieu en onwijs kostbaar om zo’n gebied weer schoon te krijgen.” 

Perceel eind april in de verkoop

Na vier jaar is de bodemsanering klaar en kan het perceel verkocht worden. De grond en het grondwater van het perceel zijn nu weer geschikt om gebruikt te worden voor de functie wonen met tuin. Een makelaar biedt het perceel vanaf eind april aan. Tegen de veroorzaker van de vervuiling lopen nog juridische procedures.

“Niemand zit hierop te wachten, je hebt het niet veroorzaakt en toch moet je wat als gemeente”, zegt Anouk Haaxma, wethouder van gemeente Utrechtse Heuvelrug. “We zijn blij dat we er als gemeente niet alleen voor stonden. Samen met de provincie Utrecht en het Rijk is het saneren mogelijk gemaakt. Dat heeft zo’n € 2 mln gekost, dat uiteindelijk toch door de belastingbetaler opgebracht moet worden. Zonde van al dat geld.”