De nood is hoog: Amsterdam wil nog meer flexwoningen

Amsterdam heeft de ambitie om 2500 tot 3000 flexwoningen in de stad te bouwen en voor de eerste 1000 woningen zijn plannen in voorbereiding.

De stad roept nu via TenderNed marktpartijen op voor ten minste 10 jaar flexwoningen te realiseren. Zowel partijen die binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam kavels ter beschikking hebben als partijen die niet zelf beschikken over kavels maar wel willen ontwikkelen, worden uitgenodigd om mee te doen.

Het bouwen van flexwoningen is een extra opgave naast de reguliere bouw van huur- en koopwoningen. De woningen zijn voor mensen met een urgentie, studenten, jongeren, mensen met maatschappelijke beroepen, statushouders en regulier woningzoekenden. De tijdelijke woningen zijn minimaal 42 m² en ten minste de helft van de woningen bestaat uit twee of meer kamers.

Appelweg

De woningen zijn duurzaam en herbruikbaar. De kwaliteit is vergelijkbaar met een permanente woning, maar ze zijn tijdelijk van aard. Een voorbeeld zijn de al eerder geplande woningen aan de Appelweg in Amsterdam-Noord.

De gemeente geeft een vergoeding voor de kosten van het bouw- en woonrijpmaken tot een maximum van € 7800 per sociale huurwoning. Dit is nog onder voorbehoud van de Stimuleringsregeling Flexwoningen en Transformatie (SFT) die door het Rijk ter beschikking wordt gesteld. Hiernaast kan de gemeente ook medewerking verlenen aan de Regeling tegemoetkoming herplaatsing (RTHF) van het Rijk. Uiteraard als deze door het Rijk ter beschikking wordt gesteld. Wanneer  aan alle voorwaarden wordt voldaan spant de gemeente zich ook in om planologische ondersteuning te bieden.