Zorgen in Groningen

De kantoorhoudende bedrijvigheid in Groningen neemt af, de leegstand in het aanbod bedraagt bijna 75% en de leegstand van de voorraad bedraagt 8,6%. Tegelijkertijd is er vrijwel geen bouwstroom in voorbereiding. Groningen maakt zich zorgen om zijn kantorenmarkt. Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 26 mei 2005

De kantoorhoudende bedrijvigheid in Groningen neemt af, de leegstand in het aanbod bedraagt bijna 75% en de leegstand van de voorraad bedraagt 8,6%. Tegelijkertijd is er vrijwel geen bouwstroom in voorbereiding. Groningen maakt zich zorgen om zijn kantorenmarkt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 26 mei 2005


door Gabriëlle Klaver
Dat blijkt uit de Kantorenmonitor 2005 van de gemeente Groningen. Ondanks de zorgen van de gemeente, heeft de opname van kantoorruimte in Groningen een stijging laten zien ten opzichte van de twee voorgaande jaren. De opname kwam uit op ruim 63.000 m2, tegen ruim 50.000 m2 in 2003 en zo’n 35.000 m2 op het dieptepunt in 2002. Wel is het zo dat de opname in 2004 gespekt werd door grote opames als van het UWV in het Hunzehuys en de Gasunie in Kranenburg.
Tegelijk stabiliseerde het aanbod in Groningen zich op 115.000 m2 wat 11,5% van de voorraad is. Maar de leegstand in de voorraad nam wel verder toe naar 8,61%, hoewel het minder snel steeg als voorheen. De leegstand in het aanbod nam ook verder toe naar 74,5% waarmee het landelijk gemiddelde van 80% wordt genaderd. Ook de gemiddelde looptijd van het aanbod neemt toe. Inmiddels wordt er gemiddeld 305 dagen over gedaan voor er huurder wordt gevonden voor kantoorruimte, tegen 259 dagen in 2003. Overigens lag de gemiddelde looptijd in 2002 nog op 336 dagen.
Niet alleen de ruime kantorenmarkt, maar ook het feit dat er in 2004 vrijwel geen bouwvergunningen voor nieuwe kantoren zijn afgegeven baart de gemeente zorgen. De markt zal daardoor de komende jaren aangewezen zijn op bestaande bouw dat inmiddels 80% deel uitmaakt van het aanbod. Vrees is dat potentiële kantoorgebruikers naar elders zullen vertrekken omdat ze in Groningen niet snel nieuwbouw kunnen betrekken.
Dat terwijl nieuwe kantoorhoudende bedrijven in Groningen uiterst welkom zijn. De werkgelegenheid in Groningen is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald, waarbij deze ontwikkeling versterkt plaatsvindt in de kantoorhoudende sector. In de financiële en zakelijke dienstverlening verdwenen in totaal 2691 banen, die maar ten dele gecompenseerd werd door de groei van de werkgelegenheid in de non-profitsector. Overigens is het aantal kantoorhoudende commerciële bedrijven licht gestegen, waarbij het opvallend is dat juist in de ict-sector het aantal bedrijven nog steeds stijgt. De toename van het aantal bedrijven bevindt zich vooral in het kleinbedrijf, waarbij de bedrijven 0 tot 9 fulltime arbeidsplaatsen hebben. In de groep van middelgrote en grote bedrijven neemt het aantal juist af.