Commerz haalt na 5 jaar leegstand bakzeil bij KPMG-pand

Met een plan om het voormalige kantoor van KPMG in Amstelveen grotendeels te transformeren naar woningen erkent eigenaar Commerz Real na vijf jaar leegstand dat grootschalige kantoorruimte op deze locatie niet meer mogelijk is.

Met een plan om het voormalige kantoor van KPMG in Amstelveen grotendeels te transformeren naar woningen erkent eigenaar Commerz Real na vijf jaar leegstand dat grootschalige kantoorruimte op deze locatie niet meer mogelijk is.

Het kolossale kantoorpand aan de Burgemeester Rijnderslaan in Amstelveen dat leegstond sinds 2010, toen KPMG het verruilde voor een gloednieuw kantoor enkele honderden meters verderop, groeide uit tot een symbool voor de leegstandsproblematiek op de Nederlandse kantorenmarkt. Eigenaar Commerz Real kwam - tot ergenis van ondermeer de gemeente Amstelveen - de afgelopen jaren nauwelijks in beweging.

De Duitsers hielden tot op het laatst richting investeerders vol dat er perspectief was voor het pand als kantoor. In het eind maart 2015 verschenen jaarverslag van Hausinvest (het Duitse open end-fund waarin het voormalige KPMG-gebouw zit) wordt zelfs nog een ‘verkehrswert’ van ruim € 76 mln opgevoerd voor het 49.000 m² grote gebouw dat op dat moment bijna volledig leeg stond. Hoewel in het verslag geen verwijzing naar een taxatiestandaard als het Red Book is te vinden, wordt er verwezen naar een aantal Duitse RICS gecerificeerde taxateurs als onafhankelijke adviseurs.
Die € 76 mln lijkt hoog voor een pand dat al jaren leeg staat, maar is al een forse afwaardering op de prijs van omgerekend een kleine € 140 mln die Hausinvest in 1997 betaalde voor het pand - met toen nog een huurcontract van 13 jaar met KPMG.

De afgelopen jaren werden door verschillende partijen richting Commerz Real en gemeente initiatieven genomen voor een alternatieve invulling van het gebouw, maar die kwamen allen niet van de grond. Vorig jaar slaagde Commerz, daarbij geholpen door adviseur JLL, er nog wel in 9000 m² in het pand te verhuren aan IT-dienstverlener Atos in ruil voor een een grondige herontwikkeling van dat gedeelte van het pand die afgelopen oktober werd afgerond.
Voor de overige nog leegstaande 40.000 m² is nu het besef doorgebroken dat hiervoor een andere bestemming moet worden gezocht. Interessant detail is de Duitsers daarbij worden geadviseerd door oudgediende in het vastgoed Arnold de Haan die in 1997 nog voor Hausinvest de kantoorkolos had aangekocht.

In een bijeenkomst voor omwonenden vertelde De Haan eerder deze week dat dat Commerz het gebouw wil transformeren tot een gated community met een 'voor Nederland ongekend luxeniveau'. Prijzen zijn nog onbekend, maar met het ontwerp wordt volgens berichtgeving Het Parool geaasd op de grote expatgemeenschap in Amstelveen. In totaal zou het gaan om 300 à 400 huurwoningen. Het plan wordt voldoende kansrijk geacht om de ruimtelijke ordeningsprocedure bij de gemeente in gang te zetten en wordt in februari/maart in de gemeenteraad gepresenteerd.

Luxe appartementen en hoge huren zijn voor de eigenaar ook hard nodig om iets goed te maken van de hoge prijs die in 1997 werd betaald voor het pand en de verliezen die sindsdien werden geleden. De wethouders Maaike Veeningen van Economische Zaken (D66) en Peter Bot (Ruimtelijke Ordening, BBA) gaven in een persbericht aan de plannen van Commerz toe te juichen gezien het woningtekort in de gemeente Amstelveen. Maar gezien het feit dat in de regio verreweg de grootste tekorten zijn te vinden in het middeldure segement (tussen € 700 en € 1000) is de vraag of politici en eigenaar wel praten over dezelfde doelgroep.